LUŠTno celo leto!

3 marca, 2021
Paradižniki LUŠT

Paradižniki LUŠT nas letos razvajajo že deseto sezono. Podjetje Friško d.o.o., hčerinsko podjetje družbe Paradajz d.o.o., prideluje paradižnik tudi pozimi, v novem rastlinjaku v vasi Mala Polana. 

Pridelava poteka s pomočjo Sistema za zimsko vzgojo. To pomeni zasajevanje deset tednov starih sadik v mesecu oktobru ter okolju prijazen in kompleksen sistem ogrevanja s soproizvodnjo elektrike ter prečiščevanjem izpuhov. Nastali CO2 pri izgorevanju zemeljskega plina uporabijo za hrano LUŠTnih rastlin, ki ga s pomočjo fotosinteze pretvorijo v kisik. Sistem zimske vzgoje paradižnika vključuje tudi osvetljevanje in okolju prijazno zatemnjevanje rastlinjaka čez zimo, ko so dnevi krajši in ni dovolj svetlobe. Tako so preprečili večje svetlobno onesnaževanje, rastlinam pa zagotavljajo dovolj svetlobe za okusen in kakovosten pridelek.  

Sadike LUŠTnih paradižnikov so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji. Zasajajo jih v naravno podlago, t.i. organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken. Naravna podlaga jim zagotavlja dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema. LUŠTne rastline zalivajo z deževnico, ki jo zbirajo v laguni ob rastlinjaku. Vsaki rastlini s pomočjo njej lastne kapalke preko sistema krmiljenja večkrat na dan prilijejo točno odmerjeno količino vode. Rastlinam tako zagotavljajo prijetno počutje, da lahko vi uživate v pravem okusu tega rajskega sadeža.

Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čmrlji, ki so hkrati tudi živ dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje. V nasprotnem primeru bi namreč čmrlji prav gotovo poginili. V primeru pojava škodljivcev pa za njih poskrbijo njihovi naravni sovražniki oz. koristne živalice. V rastlinjaku je tako zmeraj naravnost živ(ahn)o!

Dozorele plodove ročno oberejo in pregledajo LUŠTni sodelavci z veliko ljubezni, da v vaših rokah pristanejo sočni, okusni in nepoškodovani. Dostavijo jih le kakšen dan po obiranju, zato so na policah trgovin vedno sveži, kar se odraža na okusu in videzu. Z obiranjem paradižnika so v rastlinjaku v Mali Polani pričeli ob koncu decembra. Da lahko vsak izmed vas najde nekaj za svoj okus, lahko v zimskih mesecih izbirate med Malim grozdastim paradižnikom LUŠT, Slivovim paradižnikom LUŠT, Češnjevim paradižnikom LUŠT in LUŠTekom, ki vključuje pisano mešanico češnjevih paradižnikov. 

Približuje pa se pomlad in s tem začetek sezone obiranja paradižnika na njihovi prvotni lokaciji v Renkovcih. Od aprila in vse do decembra bodo poleg prej naštetih sort pridelovali in obirali tudi sorti Grozdastega paradižnika LUŠT in Velikega paradižnika LUŠT oz. volovskega srca. Svež pridelan premium paradižnik bo odslej Slovencem na voljo čez celo leto v vseh večjih trgovskih centrih po Sloveniji in v njihovi trgovini Luštni domačiji v Renkovcih. V Pomurju, Mariboru in Ljubljani pa vam ponujajo tudi varno dostavo paradižnika na dom. Paradižniki iz LUŠTne družine sočnih paradižnikov popestrijo vaše obroke in v njih vnesejo svežino. 

Rastlinjak paradižnikov LUŠT

Nazaj na kategorijo kmetijstvo-in-gozdarstvo.
(Visited 46 times, 1 visits today)