12:08 pop AKTUALNO

Živali bi vzrejali kar v nebotičnikih – je to prihodnost?

V kitajski provinci Hubei, stoji nebotičnik s 26 nadstropji, ki je trenutno največja prašičja farma na svetu, z zmogljivostjo zakola 1,2 milijona prašičev na leto.

Kmetije nebotičniki so odgovor Kitajske na nenasitno povpraševanje po svinjini, najbolj priljubljeni živalski beljakovini v državi.

Nova farma v velikosti nebotičnika je začela proizvodnjo v začetku oktobra, ko so na “nebotičnik kmetijo” sprejeli prvih 3700 svinj.

Vse na klik

Farma, vredna prek 545 milijonov evrov, ima vse pogoje za nadzor plina, temperature in prezračevanja. Živali se hranijo prek več kot 30.000 avtomatskih mest za hranjenje, krmo dostavljajo na farmo po tekočem traku. Vse deluje s klikom na gumb v osrednji kontrolni sobi.

Odpadke bodo obdelali in uporabili za proizvodnjo bioplina, ki se lahko uporablja za proizvodnjo električne energije in ogrevanje vode na farmi. Delavci bodo morali opraviti več krogov razkuževanja in testiranja, preden bodo dobili dovoljenje za vstop, in ne bodo mogli zapustiti zgradbe do naslednjega odmora – ki naj bi bil enkrat na teden. Podporniki farm v nebotičnikih pravijo, da z njimi zmanjšujejo pritisk na zemeljske vire.

O pogojih življenja živali nihče nič

»Objekti za intenzivno vzrejo živali zmanjšajo interakcije med udomačenimi in divjimi živalmi ter njihovimi boleznimi, a če bolezen pride v tak objekt, lahko izbruhne med živalmi kot gozdni požar,« je dejal Matthew Hayek, docent za okoljske študije na Univerzi v New Yorku.

Dirk Pfeiffer, profesor na One Health na mestni univerzi v Hongkongu, se je strinjal in dejal: »Večja gostota živali pomeni večje tveganje za širjenje in razmnoževanje infektivnih patogenov ter možnost mutacije.«

Na mestu je tudi vprašanje, ali je tovrstna proizvodnja skladna s potrebo po zmanjšanju porabe mesa, glede na očitno neustavljivo grožnjo uničujočih podnebnih sprememb.

Da ne govorimo o pogojih življenja živali.

Vir: The Guardian

(Visited 216 times, 5 visits today)
Close