Avtor bv; foto: adobestock 12:26 pop AKTUALNO

Pošiljko suhih fig so zadržali, saj so v njih odkrili presežne vrednosti …

Informacija o preseženi vrednosti aflatoksinov v suhih figah vzorčenih ob uvozu, pošiljka je bila zadržana.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja živil ob uvozu odvzela vzorec suhih fig, v katerem je bila ugotovljena presežena vrednost aflatoksina B1 in vsote aflatoksinov B1, B2, G1 in G2.

Suhe fige so iz Turčije, pošiljko pa so zadržali.

Aflatoksini so strupene kemijske snovi, ki jih izločajo plesni na živilih in krmi. Različne vrste plesni izločajo različne strupene snovi, imenovane mikotoksini.

Naravni habitat plesni so zemlja, vegetacija v procesu gnitja, seno in žito v procesu mikrobiološkega razkroja, kolonizirajo pa vse tipe organskih snovi, če so razmere ugodne.

Najpogosteje so z aflatoksini onesnaženi zemeljski oreščki (arašidi, indijski oreščki) in pistacije ter posledično arašidovo maslo. Lahko tudi drugi oreščki  (mandlji, lešniki in drugi lupinarji), fige in drugo suho sadje, kakavova zrna, začimbe, riž, fižol, sončnična semena, koruza in druga žita ter izdelki iz njih.

Aflatoksini so, kot navaja NIJZ, strupi naravnega izvora, ki so tudi močno rakotvorni. Več o vplivu na zdravje in simptomih pa TULE.

(Visited 398 times, 2 visits today)
Close