Avtor bv; foto: adobestock 10:09 dop AKTUALNO

Okoljski kriminal: nova pravila v EU, nov seznam kaznivih dejanj

Včeraj je v Evropski uniji začela veljati nova direktiva o okoljski kriminaliteti.

Ta nova pravila naj bi izboljšala učinkovitost kazenskega pregona in prispevala k boju proti hudim kaznivim dejanjem zoper okolje, ki imajo lahko uničujoče posledice za okolje in zdravje ljudi.

Nova direktiva bo, kot navaja Evropska komisija, zagotovila celovit in posodobljen seznam kaznivih dejanj zoper okolje, ki zajemajo najhujše kršitve okoljskih obveznosti, ki jih bodo morale države članice vključiti v svoje kazensko pravo. Uvedla bo več novih kategorij kršitev, kot so nezakonito recikliranje ladij, nezakonit odvzem vode ter resne kršitve zakonodaje o kemikalijah in živem srebru.

Pomoč za boj za okolje

Poleg tega bodo morale države članice uvesti kvalificirana kazniva dejanja s strožjimi kaznimi, kadar eno od kaznivih dejanj, opredeljenih v direktivi, povzroči hudo, obsežno in dejansko škodo ali uničenje okolja.

Za učinkovit boj proti okoljski kriminaliteti po vsej EU direktiva določa posebne kategorije in ravni sankcij ter določbe za okrepljeno izvrševanje. Zagotavlja tudi podporo in pomoč okoljevarstvenikom v kazenskih postopkih.

Bo to prispevalo k manj onesnaženjem v Sloveniji?

Onesnaženje voda in zraka pri nas ni nekaj novega, žal pa največkrat pristojni ne najdejo krivca …

(Visited 28 times, 1 visits today)
Close