1:02 pop AKTUALNO

Kako je nesebičnost do živali ljudem pomagala pri preživetju in razvoju?

Raziskovalci, ki so opazovali stike malčkov s prijaznimi psi, ugotavljajo, da človeška želja po pomoči živali, sega že v najzgodnejša leta življenja.

Raziskovalci so vključili 97 malčkov, starih od 20 do 47 mesecev, in jih opazovali v interakciji z živalmi – s tremi otrokom prijaznimi psi, v otroškem laboratoriju Univerze v Michiganu.

V poskusih so raziskovalci odvrgli igrače ali prigrizke tik izven dosega psa, na malčkovo stran ograje, ki je oba ločevala.

Malčki pomagali živalim in ljudem

Znanstveniki v reviji Human-Animal Interactions pišejo, da je bilo dvakrat več možnosti, da bodo malčki predali nedosegljive igrače in priboljške, ko so psi pokazali zanimanje zanje, na primer s cviljenjem ali tacanjem za predmeti. Otroci so pomagali v polovici vseh primerov, ko so psi želeli predmete, vendar le v četrtini primerov, ko živali niso pokazale zanimanja.

»Že dolgo je znano, da bodo malčki dali vse od sebe, da bi pomagali ljudem v težavah, tudi tujcem,« je dejal profesor Henry Wellman, so avtor študije na Univerzi v Michiganu. Vendar ni bilo jasno, ali so ljudje razvili tak altruizem samo do drugih ljudi, ki bi lahko pomagali nazaj, in ne do drugih vrst. Študija kaže, da »velja tudi za druge živali«, je dejal Wellman.

Počasi se razkriva skrivnost, kaj je privedlo do udomačitve vrst?

Prijazno vedenje do drugih vrst, tudi pri otrocih, ki se še učijo hoditi in govoriti, je morda pomagalo v preteklosti pri človeškem razvoju in napredku, pravijo raziskovalci. Očitno nesebična dejanja, kot je prepuščanje hrane živalim, bi lahko podprla prakse, ki so pripeljale do udomačitve vrst od psov in mačk do krav, prašičev, ovac in konjev. Psi imajo dolgo in edinstveno evolucijsko zgodovino s človekom, nedavne analize pa kažejo, da so se živali genetsko razlikovale od volkov že pred 23.000 leti.

»Udomačitev živali je bila resnično koristna za preživetje ljudi. Resnično nam je omogočila živeti in uspevati, to je velika evolucijska korist,« je dejala dr. Rachna Reddy, evolucijska antropologinja in prva avtorica študije, ki je zaposlena na Univerzi Harvard in Univerzi Duke. »Zakaj smo prišli do udomačevanja živali, je velika skrivnost in to je en kos dokazov, ki bi nam lahko pomagali razumeti to skrivnost.«

Vir: The Guardian

(Visited 128 times, 3 visits today)
Close