Kdo postavlja nova pravila v turizmu?

PROMO

Ko ste nazadnje sedeli v letalu in obračali strani revije In-flight Magazine s prelepimi fotografijami bolj ali manj eksotičnih destinacij, ali ste morda opazili kakšno razliko glede vsebine oglasov in člankov? Se vam je zdela množica ljudi na letališču ali na železniški postaji drugačna, nenavadna?

Najbrž o tem niste niti razmišljali, vendar so spremembe očitne in neizogibne. V veliki meri se jih ljudje ne zavedamo, zaznavajo pa jih strokovnjaki na področju turizma. Edini način prilagoditve oziroma uspešnega sledenja spremembam je po mnenju strokovnjakov ponovno, oziroma dodatno izobraževanje.

Kaj se pravzaprav dogaja?

Kot prvo, aktivna potovanja so novi trend. Število turistov, ki se odločajo zanja in si želijo stik z naravo in fizične aktivnosti, globalno narašča.

Kot drugo, starejši ljudje, še posebej v Evropi, se vedno pogosteje odločajo za potovanja, tudi daljša. Govorimo o 1,3 do 1,6 milijarde tako imenovanih “neustavljivih starejših”. Kar predstavljajmo si to številko!

Kot tretje, posledice globalizacije, uvedba interneta, vzpostavitev mednarodnega turističnega prometa in poenostavitev logističnih storitev se odražajo tudi v povečanju mobilnosti in števila poslovnih potovanj. Kar 72 % poslovnih potnikov izkoristi svoj razpoložljivi prosti čas v okviru poslovnih potovanj za prostočasne dejavnosti.

Nadalje, na trgu ponudb luksuznih potovanj prevladuje ogromno milijonarjev iz ZDA, Japonske in Evrope. Nenazadnje, nišni turizem s kreativnimi ali kulinaričnimi elementi je v razcvetu.

Po mnenju Luiza Moutinha, profesorja z Univerze v Glasgowu in avtoritete na področju trendov v turizmu, so to le nekatera nova gibanja, ki pomembno vplivajo predvsem na turistični sektor in so po mnenju strokovnjakov s tega področja indikatorji naraščajoče potrebe po dodatnem izobraževanju z namenom, da bi zapolnili vedno večje vrzeli v znanju in spretnostih.

V tem kontekstu uvaja IEDC-Poslovna šola Bled v Sloveniji nov program, imenovan Advanced Management in Tourism, ki je namenjen menedžerjem in strokovnjakom iz srednje in vzhodne Evrope ter širše. Skupina mednarodnih strokovnjakov s prof. Moutinho na čelu je razvila 5-tedenski modularni program, ki predstavlja najnovejše inovacije in trende na področju virtualne tehnologije, upravljanja, marketinga, strategije, trajnostnega razvoja in še veliko več.

Prva skupina strokovnjakov iz celotne regije bo pričela s študijem 19. januarja 2015.

Preberite tudi:

profilna_splet
Festival čarovnic tudi na Govejku

Noč čarovnic, 31.10.2018, v Mihelčičevem domu na Govejku. Vsak, ki prinese izrezljano bučo, dobi darilo. Pekel se bo kostanj in stregel dom ...

hotel_napis_manjša
Družinski hotel Tripič – v vencu Alp, naravni in kulturni dediščini

...  za do 150 gostov naenkrat, zato na kosila, večerje in praznovanja sprejemajo tudi večje skupine. Prisrčno vabljeni v družinski ...

slika1
Gostilna Livada – v objemu narave, a čisto blizu centra Ljubljane

...  ki vas hkrati vabi na okusno kosilo, družinsko praznovanje, praznovanje poroke , drugih posebnih priložnosti in druženja. Ponudba ...

Soba Superior_web
HOTEL PARK URBAN & GREEN

Hotel Park Urban & Green je najbolj urbani in zeleni hotel v središču Ljubljane. Hotel je obdan s parki in je tudi del Čebelje poti. Izjemna us ...