Zračenje in čiščenje v šolah

21 avgusta, 2020

Pojav novega koronavirusa pomeni dodatno tveganje v življenju in potrebo po spremembi obnašanja ter prilagoditvah. Najpomembnejši ukrep za nadzor okužbe je, kot vedno znova poudarja stroka, da bolni ostanejo doma.

 

„Higiena kihanja in kašlja ter vzdrževanje primerne razdalje sta ključnega pomena za omejevanje širjenja virusa in drugih mikroorganizmov s kapljicami, medtem ko je higiena rok in zlasti izogibanje dotikanju obraza z nečistimi rokami pomembna za preprečevanje posrednega stika z mikroorganizmi. Povečana fizična razdalja med ljudmi zmanjšuje možnost okužbe, še preden se pojavijo znaki in simptomi bolezni,“ so osnovna navodila NIJZ, ki je konec maja izdal tudi higienska priporočila za izvajanje pouka v osnovni šoli, povzemamo jih spodaj.

 

Zračenje prostorov

„Vsak dan pred pričetkom pouka naj se učilnice temeljito prezrači (vsa okna v učilnici odprta na stežaj), nato pa naj se izvajanje pouka prilagodi na način, ki omogoča redno prezračevanje prostorov na vsako uro,“ pravijo. Še boljše je, da se učilnice zračijo ves čas. Okna naj odpira in zapira samo učitelj oziroma ena oseba.

Tudi po koncu pouka, pred čiščenjem, priporočajo temeljito prezračevanje.

https://www.bent.si/

 

Čiščenje prostorov

Pred ponovnim pričetkom pouka naj bo šola ustrezno očiščena s sredstvi, ki se jih sicer uporablja za čiščenje prostorov. Tudi v času izvajanja pouka je treba šolske prostore redno čistiti in razkuževati. Najmanj 1-krat dnevno je potrebno temeljito čiščenje prostorov, kjer se nahajajo učenci, učitelji in ostalo osebje. V prostorih, ki niso stalno v uporabi, pa se razkuži površine in predmete, ki se jih pogosteje dotika. Koši za smeti naj bodo izpraznjeni vsaj 1-krat na dan.

Površine in predmete, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, držala, stikala za luči, potezne vrvice v sanitarijah…) naj se razkužijo večkrat dnevno.

 

Vir: NIJZ

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 188 times, 1 visits today)