Koliko sladkanih pijač je za otroka preveč?

6 julija, 2020

Prevelika sladkorja je povezana z nastankom sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja ter zobne gnilobe. Vendar kaj, če je sladkor tako dober, da smo celo prepričani, da nas lahko zasvoji, čeprav to ne drži. Bi ga morali svojim otrokom prepovedati?

Po podatkih raziskave ameriškega centra za nadzor bolezni in preventivo dve tretjini ameriških otrok popije na dan vsaj eno sladkano gazirano pijačo, sadni sok ali energijsko pijačo za športnike. Četrtina otrok med 12. in 19. letom v ZDA ima namreč sladkorno bolezen tipa 2, predhodno stopnjo diabetesa. Ali to prihaja tudi k nam?

Največ ena sladkana pijača na teden

Organizacija Sugar Free Kids Maryland se zavzema za avtomate s zdravimi prigrizki na javnih mestih, predvsem v šolah. Njihov izvršni direktor Shawn McIntosh staršem svetuje, naj starši čim prej odvadijo otroke od sladkarij. Otroci naj si privoščijo največ eno sladkano pijačo na teden, saj je kakršnakoli večja količina lahko škodljiva za zdravje in vzdrževanje zdrave telesne teže.

„Obstaja namreč veliko drugih pijač, ki so prav tako okusne. Svetujem preproste napitke, kot je voda s sadjem. V vrč vode narežite sadje, ki ga imajo otroci radi. Odličen okus dosežete z rezinami pomaranč, limon, limet, jagod ali ananasa. Takšne hladne pijače so prijetnega okusa, hkrati pa otrok z njimi pridobi tudi številne hranilne snovi brez dodanega sladkorja, ki vodi v kronične bolezni.“

Vir: www.usatoday.com

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 52 times, 1 visits today)