Kaj vse je v cepivu proti Covid-19?

18 decembra, 2020
Fotografija je simbolična

Vlada je podaljšala epidemijo za mesec dni, aplikacijo #Ostanizdrav si je namestilo že slabih 300.000 uporabnikov, Evropska agencija za zdravila pa naj bi do 29. decembra potrdila cepivo podjetja Pfizer proti novemu koronavirusu.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju objavil, kakšne količine cepiva Pfizer proti covid-19 lahko pričakujemo v Sloveniji.D o konca marca prihodnje leto naj bi torej dobili 247.000 odmerkov cepiva, vsak mora dobiti dva odmerka, kar bi pomenilo cepljenje za 123.500 ljudi. Interes za cepljenje je zelo hitro pokazalo okoli 17.000 Slovencev.

Veliko ljudi pa se boji, kaj vse je oz. naj bi bilo v cepivu. Pfizer navaja, da je v njihovem cepivu proti koronavirusu 10 sestavin, v nasprotju z veliko teorijami zarote, ki krožijo po spletu, pa mikročip ni ena od njih.

10 sestavin cepiva

V cepivu je aktivna sestavina molekula RNA ot mRNA, ki vsebuje genetska navodila za protein virusa – ta po vbrizganju nauči naše celice oz imunski sistem, da prepozna virus in ga, v primeru okužbe, uniči. mRNA, kot pravi stroka, hitro razpade, ostane le molekularni spomin na virus – kar je namen vseh cepiv.

Poleg tega vsebuje cepivo še 9 sestavin, štiri so lipidi: (4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis (ALC-3015); (2- hexyldecanoate),2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159); 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine (DPSC) in holesterol. Ti lipidi ustvarjajo nekakšno embalažo za mRNA.

Cepivo vsebuje še sukrozo oz sladkor, ki poskrbi za to, da ti nanodelci ne ustvarijo grudic, ko so zamrznjeni. Poleg tega pa še štiri soli: kalijev klorid, monobazični kalijev fosfat, basižni natrijev fosfatov dihidrat in natrijev klorid (sol). Soli poskrbijo za to, da se cepivo bolje prilagodi okolju človeškega telesa. Pfizerjev oddelek za odnse z javnostjo pove še, da je cepivo pred vbrizganjem razredčeno z vodo in soljo, da je ravnovesje soli ravno pravo.

Vir: nyT , pfizer

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 659 times, 6 visits today)