Interes za cepljenje izkazalo že skoraj 17.000 ljudi

10 decembra, 2020

Ministrstvo za javno upravo je objavilo podatek, da je bilo oddanih že 13.594 izjav z izraženim zanimanjem za cepljenje prek vlog brez e-identitete in 3.336 prek vlog z e-identiteto. Skupno torej 16.930 vlog za prijavo zanimanja za cepljenje.

Na številna aktualna vprašanja glede cepiv je na novinarski konferenci včeraj odgovarjal redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj. Med drugim je povedal, da so vlogo za odobritev uporabe cepiva za splošno rabo pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) vložili trije proizvajalci. Cepivo podjetja Pfizer naj bi agencija potrdila 29. decembra. V postopku sta še cepivi podjetij Moderna in AstraZeneca.

Cepivi Pfizerja in Moderne sta izdelani po novi metodi, imenovani RNA, cepivo AstraZenece pa po že ustaljenem sistemu DNA. “Cepiva so različna glede zahteve po temperaturi shranjevanja, izražene v stopinjah Celzija. Za cepivo podjetja Pfizer je ta temperatura 70, za cepivo podjetja Moderna 20, za cepivo podjetja AstraZeneca pa od 2 do 8 stopinj Celzija. Vsa tri cepiva so več kot 90-odstotno učinkovita, učinek traja eno leto. Tudi glede režima cepljenja se ne razlikujejo veliko: odmerek cepiva Pfizer mora biti vbrizgano v razdobju 21 dni, ostali dve cepivi pa v dveh odmerkih v razdobju enega meseca.”

Delež prebivalcev Slovenije, ki se cepijo proti gripi, se povečuje

Povedal je še, da je bilo pred dvema letoma (zima v obdobju 2018/2019) proti gripi cepljenih pet odstotkov, pred letom dni sedem odstotkov, v letošnjem obdobju se jih je cepilo 12 odstotkov, število pa bi bilo še višje, če bi bilo odmerkov dovolj. Štrukelj je v zaključku poudaril, da je stopnja odgovornosti glede cepljenja v Skandinaviji zelo visoka in naj nam bodo te države zgled tudi glede odgovornega odnosa do cepljenja.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 95 times, 1 visits today)