Avtor br; foto: adobestock 3:37 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Črnoglavi galeb ime dobil po črno obarvani glavi

Vrsta sodi med manjše galebe in je manjši tudi od rečnega galeba, ki mu je na videz tudi zelo podoben.

Črnoglavi galeb je selivka, ki vsako leto preleti velike razdalje med območji prezimovanja in gnezdenja. Pri nas je v nekoliko večjem številu prisoten v času selitve, nekaj osebkov pa tudi prezimuje na Primorskem.

Odrasli črnoglavi galebi (Larus melanocephalus) imajo v poletnem perju povsem črno glavo, kjer so dobro vidne oči z belimi vekami. Noge in močan kljun, ki se proti konici še razširi sta temno rdeče barve, medtem ko je konica kljuna rumenkasta, pred njo pa ima še črno prečno progo. Za črnoglavega galeba so značilne bele peruti s svetlo sivimi konicami. Pozimi črnina z njegove glave skoraj povsem izgine in se spremeni v belo barvo, ostane pa le črnkasta lisa, ki se drži očesa.

Gnezdo si uredi zelo preprosto

Gnezdi v okolici Črnega morja in v Srednji Evropi, kjer pa gradnji gnezda ne posveča veliko časa, saj kotanjo na tleh postelje le z nekaj rastlinja. Za gnezditev najraje izbere redko porasla tla na obalah velikih stepskih jezer, v močvirjih nižinskih predelov na celini, v lagunah ali ob izlivih rek v Sredozemlju.

Vsejed, ki si postreže tudi z jagodičevjem

Toplejši del leta mu je bolj všeč, saj prihod pomladi glasno pozdravlja, jeseni in pozimi pa sicer kričavi črnoglavi galeb utihne. V času gnezdenja se hrani z žuželkami, polži, ribami in tudi glodavci. Zimo najraje preživi ob morski obali, kjer išče predvsem žuželke, mehkužce, deževnike in ribe, rad se posladka tudi z jagodičevjem in semeni.

Vir: Notranjski regijski park


Preberite tudi, katero vrsto galeba lahko vidimo tudi v Ljubljani!

(Visited 24 times, 1 visits today)
Close