7:28 dop ZANIMIVO

Katero drevo bo drevo leta 2022?

V Ljubljani bodo tudi letos izbrali drevo leta. Odločitev o kandidatih za ta naziv znova v celoti prepuščajo meščankam in meščanom.

“Ti bodo na koncu tudi tisti, ki bodo med finalisti (te bo izbrala strokovna komisija) izbrali zmagovalno drevo,” pravijo v Ljubljani.

Osnovni namen akcije drevo leta je ozaveščanje o izjemnem pomenu dreves za mesto. Z akcijo želijo spodbuditi opazovanje dreves in zavedanje meščank in meščanov o njihovem pomenu za kakovost življenja v mestu. Izbrano drevo, ki ga bodo razglasili 28. novembra, bo celo leto simbolno predstavljalo vsa ostala drevesa v mestu.

Akcija izbiranja drevesa leta poteka že četrto leto zapored.

Vsak lahko predlaga drevo leta 2022

V Ljubljani rastejo številna drevesa, ki imajo poseben pomen za meščane, saj s seboj nosijo številne spomine ter zgodbe o življenju. Zato v Ljubljani vabijo k predlogom – predlagajo lahko vsako drevo, ki je javno dostopno, ne glede na lastništvo, pomembno je, da je nekaj posebnega, bodisi po svoji mogočnosti, habitusu, starosti ali pa ima kakšen drug poseben pomen za predlagatelja.

Predloge zbirajo do 31. avgusta 2022, oddate jih lahko tukaj.

Izmed vseh prispelih predlogov bo nato strokovna komisija izbrala finaliste, končno odločitev pa bodo znova predali v roke Ljubljančanom, ki bodo izmed finalistov izbrali drevo leta 2022. Zmagovalno drevo bodo že tradicionalno razglasili 28. novembra in tako obeležili dan vseh, ki skrbijo za drevesa v mestih.

(Visited 150 times, 2 visits today)
Close