V Ljubljani iščejo drevo leta 2021

18 avgusta, 2021

V Ljubljani, mednarodno priznanem mestu dreves, bodo tudi letos izbrali drevo leta. Odločitev o kandidatih za ta naziv znova v celoti prepuščajo meščankam in meščanom; predloge zbirajo do 31. avgusta 2021.

“V Ljubljani rastejo številna drevesa z edinstvenimi zgodbami in posebnim mestom v srcu prebivalk in prebivalcev našega mesta. Meščanke in meščane zato vabimo, da tudi letos predlagajo kandidate za drevo leta. Predlagajo lahko vsako drevo, ki je javno dostopno, ne glede na lastništvo, pomembno je, da je nekaj posebnega, bodisi po svoji mogočnosti, habitusu, starosti ali pa ima kakšen drug poseben pomen za predlagatelja,” pravijo v MO Ljubljana.

Predloge zbirajo do 31. avgusta 2021, oddate jih lahko tukaj.

Izmed vseh prispelih predlogov bo nato strokovna komisija izbrala finaliste, končno odločitev pa bodo znova predali v roke meščankam in meščanom, ki bodo izmed finalistov izbrali drevo leta 2021.
Zmagovalno drevo bodo že tradicionalno razglasili 28. novembra in tako obeležili dan vseh, ki skrbijo za drevesa v mestih.

Pomen dreves v mestu

Osnovni namen akcije drevo leta je ozaveščanje o pomenu dreves za naše mesto. “Z akcijo želimo spodbuditi opazovanje dreves in zavedanje meščank in meščanov o njihovem pomenu za kakovost življenja v mestu,” poudarjajo v Ljubljani. Izbrano drevo bo že tretje drevo v Ljubljani, ki bo simbolno predstavljalo vsa ostala drevesa v mestu.

Za prvo drevo leta so leta 2019 razglasili mogočno platano, ki stoji na vogalu Streliške in Strossmayerjeve ulice, lani je ta naziv pripadel povešavi bukvi, ki stoji na vrtu pred hišo na Vodnikovi cesti 93.

 

Vir: MOL

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 47 times, 5 visits today)