Avtor BR; foto: M. Bedjanič 11:23 dop ZANIMIVO

Kampanja »Izumrtje je za vedno« ozavešča o izginjajočih živalskih vrstah – na pločevinkah piva

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo si obetajo, da bo inovativni pristop Pivovarne Bevog in sporočilo projekta spodbudil vse k zavedanju o ranljivosti narave okrog nas ter k temu, da se vsi po svojih močeh potrudimo pri reševanju biodiverzitetne krize.

Pivovarna Bevog in Nacionalni inštitut za biologijo sodelujeta v zanimivi akciji ozaveščanja, na izdelkih pivovarne bodo predstavili nekaj izginjajočih živalskih vrst.

»Ideja je opozoriti na izumiranje živalskih vrst. Vzroki za to so različni: spreminjanje ekosistemov, podnebne spremembe in spremembe pri lovu, ki velikokrat sploh ni več lov za hrano, temveč zgolj prestiž in užitek. Na to problematiko želimo opomniti s posebno serijo piv, ki je vedno omejena in se torej nikoli ne ponovi. Ko posameznega piva zmanjka, ga zmanjka za zmeraj. To simbolično ponazarja, kaj se zgodi z živalmi, ki so upodobljene na pločevinkah; ko izumrejo, jih ni več,« je kot ozadje za idejo o seriji grafik izginjajočih živalskih vrst na pločevinkah povedal Vasja Golar, lastnik in vodja Pivovarne Bevog in dodal: »zato smo ta projekt poimenovali Izumrtje je za vedno (Extintion is forever)«.

Vsak dan izumre 5 vrst

Dr. Meta Virant Doberlet, vodja Oddelka za raziskave organizmov in ekosistemov na Nacionalnem inštitutu za biologijo, je zato ob predstavitvi sodelovanja in razstavi grafik, ki bodo na izdelkih pivovarne Bevog ozaveščale ljudi, širše predstavila problematiko. Poudarila je, da je človeški vpliv na celoten planet prevladujoč, in posledice, ki so že vidne, bodo zagotovo v mnogih primerih tudi nepovratne. Človeštvo trenutno doživlja dve veliki krizi, podnebno in biodiverzitetno, skrb vzbujajoče dejstvo je, da naj bi trenutno na leto izumrlo do 2000 vrst oz. 5 na dan, po najvišjih ocenah pa celo do 200 vrst na dan.

»V Sloveniji imamo srečo, da živimo na eni od vročih točk biotske pestrosti, kar je posledica raznolikega in kljub vsemu še vedno relativno ohranjenega okolja. Pri nas smo na našo biodiverziteto vsi zelo ponosni, vendar pa se hkrati mogoče premalo zavedamo, kako slabo jo pravzaprav poznamo ter kako slabo jo mnogokrat konec koncev tudi varujemo,« je povedala.

Izginjajoče živalske vrste

Dr. Davorin Tome, raziskovalec Oddelka za raziskave organizmov in ekosistemov je predstavil nekaj izginjajočih živalskih vrst, ki bodo s strani ilustratorke Aleksandre Fekonja avtentično upodobljene na pločevinkah piva.

Predstavil je 8 različnih travniških ptic, med njimi tudi repaljščico, ki je že upodobljena na pločevinki.

Pojasnil je na kakšen način bo donacija, ki jo je Pivovarna Bevog donirala inštitutu, pomagala pri raziskavah. Za konec pa je še poudaril, da smo tudi ljudje del biodiverzitete, zato imamo posebno odgovornost do narave, da jo zaščitimo tudi tako, da ohranjamo njihovo življenjsko okolje.

Vir: NIB

(Visited 57 times, 3 visits today)
Close