12:47 pop ZANIMIVO

Cikorija ali potrošnik – za kavo in še kaj, iz nove knjige o zdravilnih plevelih

Dr. Katja Rebolj je izdala novo knjigo Zdravilni pleveli, v kateri najdemo kup uporabnih nasvetov o rastlinah, ki so pravzaprav povsod, marsikdo pa se še vedno trudi predvsem, da se jih znebi.

Vsako rastlino oz. plevel v knjigi spremljajo nasveti o nabiranju in shranjevanju ter uporabi v kuhinji, na koncu lahko pri vsaki rastlini preletimo še pregled znanstvenih raziskav.

“Med pleveli je veliko kandidatov, ki bodo v prihodnosti nedvomno prevzeli glavno vlogo v našem prehranjevanju,” pravi dr. Rebolj in doda, da vsak plevel potrebuje svojo zgodbo.

Tokrat zgodba o plevelu, iz katerega kuhamo odlično kavo

Iz sveže knjige delimo en del poglavja o cikoriji – tisti, za kavo! V poglavju pa sicer izveste še veliko zanimivosti o rastlini.

Nabiranje

Za prehrano nabiramo le rozetne liste. Stebelnih listov ne uporabljamo, ker so pregrenki. Rozete so najpogostejše spomladi ali jeseni. Korenine navadno nabiramo v zimskem delu leta. Izkopavamo le korenine rastlin pred cvetenjem, ker so kasneje trde in olesenele.

Shranjevanje

Gojeni in divje rastoči radič shranjujemo in ga silimo. Korenine sušimo in pražimo za čaj in kavo. Cvetove, liste in stebla sušimo za čaj. Listov za kulinariko navadno ne shranjujemo, saj jih pogosto lahko nabiramo tudi pozimi.

Predlogi za uporabo v kuhinji

● Rozetne liste spomladi pripravljamo v solati ali kasneje kuhane kot prilogo. Svež sok iz listov je odličen za presnovo celotnega telesa.
● Socvetja le redko uporabljamo za dekoracijo, saj po nekaj minutah izgubijo barvo in se zapro.
● Pri razdraženem želodcu pomaga poparek iz svežih ali sušenih stebel in socvetij. Koristi tudi pri slabokrvnosti, saj cvetovi vsebujejo železo.
● Iz korenine pripravimo čaj prevretek. Spijemo ga pred spanjem proti nespečnosti. Korenino lahko popražimo v kavo. Doma pripravljena je bistveno boljša kot iz trgovine.

Znanost o potrošniku

V raziskavah so potrdili protivnetno, antioksidativno, protidiabetično, v tkivnih kulturah tudi protitumorsko delovanje potrošnika32. Opravili so tudi nekaj kliničnih raziskav o antitrombotičnem in protivnetnem delovanju cikorije33. Rezultati so pokazali spodbudno farmakološko učinkovitost pripravkov, a so do sedaj vse raziskave ostale na prvi stopnji. Danes se zanimanje raziskovalcev za cikorijo povečuje predvsem zaradi njene uporabe v prehranskih dopolnilih.

Dr. Katjo Rebolj lahko bolje spoznate TULE ali pa na njeni spletni strani.

(Visited 278 times, 3 visits today)
Close