11 dobrih domačih novic letošnjega leta

16 decembra, 2020

Leto 2020 je res posebno in izzivov polno leto, a si ga bomo zagotovo zapomnili tudi po dobrih in razveseljujočih novicah, ki so nam pogrele srce.

Da ne bomo pozabili, kaj vse lepega se je zgodilo v iztekajočem letu, smo za vas pripravili pregled dobrih novic. Veselili smo se športnih uspehov, naraščajev, obiskov in poletov v vesolje.

1. Ris Goru postal očka

Goru je prvi ris, ki je bil preseljen iz Romunije v Slovenijo, da bi rešili Dinarsko populacijo risa pred izumrtjem. Svoj teritorij je vzpostavil na območju Male Gore pri Ribnici, kjer je bil na začetku januarja viden skupaj s Tejo in njenim potomcem. Z genetskimi analizami so potrdili, da je ris Goru oče male risinje, mladičke risinje Teje, ki so jo poimenovali Mala.

Ris Goru potrjeno očka Tejinega “mucka”

2. Slovenija varuje naravo že 100 let

Varovanje narave je v Sloveniji izrednega pomena – in tako je bilo že leta 1920! Že pred 100 leti so vedeli, da je narava v Sloveniji izjemna in da to pomeni veliko odgovornost takratne generacije. Januarja leta 1920 je 13 uglednih posameznikov in strokovnjakov Odseka za varstvo prirode Muzejskega društva v Ljubljani predstavilo Spomenico. Ta je bila prvi poziv k sistemskemu varstvu narave na Slovenskem.

Varovanje narave: od pobude Spomenica že 100 let!

 

3. Slovenski študent razvil napravo, ki opozarja na kakovost zraka

Napravo je razvil Matej Lorenci in je plod nagrajene magistrske naloge z naslovom »Analiza izdelave in uporabe lastne IOT naprave za merjenje kakovosti zraka« na DOBA Fakulteti. Nagrajeni študent je napravo skonstruiral in tudi izdelal, zanjo razvil programsko opremo ter preizkusil v praksi. Izdelana naprava obsega senzorje trdih delcev v zraku in senzorje temperature ter tehnologije za krmiljenje teh senzorjev, podatke pa pošilja v računalniški oblak. Posebnost naprave je tudi povezava z družbenimi omrežij, kar omogoča, da uporabnike opozarja na nizko kakovost zraka v okolju, ko se uporabnik znajde na področju, kjer naprava opravlja meritve.

Slovenec razvil napravo, ki opozarja na kakovost zraka

4. Živali v Sloveniji (končno) priznane kot čuteča živa bitja

Marec 2020 se bo zapisal v zgodovino, saj so v Državnem zboru izglasovali, s 47 glasovi za, da so po pravu tudi živali čuteča živa bitja. Državni zbor je sprejel spremembe Stvarnopravnega zakonika, s katerim se živali opredeljuje za čuteča živa bitja.

Živali v Sloveniji odslej (končno) priznane kot čuteča bitja

 

5. Slovenija 12. na lestvici trajnostnega razvoja

Združenje Sustainable Development Solutions Network je konec junija pod okriljem organizacije Združenih narodov in fundacije Bertelsmann Stiftung izdalo poročilo o doseganju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030. Slovenija se je tudi letos uvrstila na 12. mesto. Ocenjevali so 17 globalnih ciljev, Slovenija pa je bila najbolje ocenjena pri odprava ekstremnih oblik revščine in pri cilju, ki opredeljuje mir, pravičnost in močne institucije.

 

6. Dončić v najboljši peterki lige NBA

Sredi septembra so v ligi NBA objavili najboljšo peterko rednega dela sezone, v katero je bil izbran tudi član Dallas Mavericksov, Luka Dončić. Spomnimo 21-letni Slovenec je za Dallas odigral 61 tekem, na katerih je v povprečju dosegal po 28,8 točke, 9,4 skoka in 8,8 podaje. Luka je bil izbran v prvo peterko kot prvi Slovenec in kot šesti Evropejec.

Luka Dončić bo nastopil na tekmi vzhajajočih zvezd

 

 

7. Slovenska satelita izstreljena v vesolje

3. septembra sta bila iz vesoljskega centra CSG v Francoski Gvajani s pomočjo nosilne rakete Vega v vesolje izstreljena dva slovenska satelita: mikrosatelit Nemo-HD ter nanosatelit TRISAT. Prvega so v sodelovanju s kanadskim Laboratorijem Space Flight (SFL) Inštituta za vesoljske študije Univerze v Torontu razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI. Drugi pa je v celoti plod slovenskega znanja. Razvili so ga na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI) ter slovenskem podjetju SkyLabs.

Prvi slovenski nanosatelit sodi tehnološko v sam svetovni vrh

8. Alenka Artnik svetovna rekorderka v potapljanju

Morska deklica iz Kopra se je septembra v Grčiji potopila 94 metrov globoko in tako za meter izboljšala stari rekord v potapljanju (na vdih) z dvema plavutkama. Le nekaj tednov kasneje pa je z globino 114 metrov postala tudi svetovna rekorderka v potopu (na vdih) z monoplavutjo.

9. Tadej Pogačar in Primož Roglič najboljša kolesarja na svetu

Po zgodovinskem sobotnem kronometru je bilo vsemu kolesarskemu svetu jasno, da bosta na vrhu Toura Slovenca, Tadej Pogačar in Primož Roglič. V obratnem vrstnem redu sta sezono končala tudi na vrhu lestvice UCI. Za piko na i po 2. mestu na Touru, zmagi na dirki po Španiji in zmagi na enodnevni dirki Liege–Bastogne–Liege je Primož prejel še zlato kolo, za najboljšega kolesarja sezone.

Vir: https://kolesarska-zveza.si/wp-content/uploads/2020/09/UCI-WC-Imola_novinarska_1113_200924_VID.jpg

10. Morska velikana obiskala slovensko morje

Raziskovalci društva Morigenos so v četrtek, 5. novembra, na podlagi obvestila enega od slovenskih ribičev izsledili in opazovali dva brazdasta kita (Balaenoptera physalus). Brazdasti kit je druga največja žival na svetu in edini stalno prisotni vosati kit v Sredozemlju, v severnem Jadranu pa ga lahko vidimo v povprečju na vsakih nekaj let.

Morska velikana obiskala slovensko morje

 

11. Tim Gajser četrtič postal svetovni prvak

Slovenski motokrosist je v precej posebni sezoni 2020 osvojil pet velikih nagrad. Skupno se je veselil že četrtega naslova svetovnega prvaka, tretjega v razredu MXGP, še en naslov ima iz razreda MX2.

Avtor: smileimage9 | vir: shutterstock

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 46 times, 1 visits today)