Ris Goru potrjeno očka Tejinega “mucka”

4 februarja, 2020

Z genetskimi analizami so potrdili, da je ris Goru oče male risinje, mladičke risinje Teje, ki so jo poimenovali Mala. 

“Za uspeh doselitve risov je ključnega pomena, da se geni doseljenih risov vključijo v populacijo. S pomočjo telemetričnih podatkov, fotografij s foto-pasti in genetskih analiz smo potrdili, da je do tega že prišlo. Mladiča risinje Teje iz Male Gore so sodelavci z Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani januarja letos odlovili, mu nadeli telemetrično ovratnico in ugotovili, da je ženskega spola. Z genetskimi analizami smo potrdili, da je oče risinje, ki so jo poimenovali Mala, ris Goru,” so sporočili s projekta LIFE Lynx.

Dr. Hubert Potočnik je povedal: »Risinji Mali smo nadeli telemetrično ovratnico, da bomo lahko spremljali njeno gibanje po tem, ko se bo ločila od svoje mame.« Ker je Mala manjša, kot so običajno risi v tem času, ima tudi manjše možnosti za preživetje po tem, ko jo bo mama zapustila. Telemetrična ovratnica bo tudi omogočila, da bodo po potrebi lahko Mali s hranjenjem pomagali preživeti kritične mesece do popolne osamosvojitve.

S potrditvijo Gorujevega »očetovstva« so dokazali začetek vključevanja dednine novo doseljenih karpatskih risov v genetsko osiromašeno dinarsko populacijo. “To je ključnega pomena za reševanje težav, povezanih s sokrvjem (parjenjem v sorodstvu) v dinarsko-JV alpski populaciji risa in bo pripomoglo k preprečevanju njenega izumrtja,” so še poudarili na projektu.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 16 times, 1 visits today)