11:00 dop OKOLJE

Morska velikana obiskala slovensko morje

Raziskovalci društva Morigenos so v četrtek, 5. novembra 2020, na podlagi obvestila enega od slovenskih ribičev izsledili in opazovali dva brazdasta kita (Balaenoptera physalus). Brazdasti kit je druga največja žival na svetu in edini stalno prisotni vosati kit v Sredozemlju, v severnem Jadranu pa ga lahko vidimo v povprečju na vsakih nekaj let.

Brazdasti kiti na severni polobli zrastejo do 22,5 m in 50 ton, njihovi vrstniki na južni polobli pa celo do 26 m in 80 ton. Prehranjujejo se predvsem z majhnimi rakci imenovanimi kril, ter z nekaterimi majhnimi ribami. Brazdasti kit je na Rdečem seznamu opredeljen kot Ranljiva vrsta. Glavne grožnje tej vrsti v Sredozemlju so naleti hitrih ladij, podvodni hrup, kemično onesnaženje in mikroplastika.

Fotografije in video posnetek služijo raziskovanju

Oba kita so v društvu fotografirali in pridobili zračne posnetke. Na podlagi fotografij hrbtnih plavuti in drugih delov telesa bodo lahko v sodelovanju s kolegi iz tujine ugotavljali, ali sta bila kita že kje identificirana, zračni posnetki pa bodo omogočili ugotavljanje njunega telesnega stanja.

Poziv vsem, ki ste na morju

V društvu pozivajo vse, ki ste te dni na morju, da jim v primeru opažanj kitov to čim prej sporočite na telefonsko številko 031 77 10 77, saj jim tako pomagate zbirati pomembne informacije o gibanju in zdravstvenem stanju teh živali. Obenem pa prosijo lastnike plovil, da se kitom ne približujejo na manj kot 200 m in s tem zmanjšajo morebitni negativni vpliv nanje.

 

Vir: Društvo Morigenos

(Visited 285 times, 2 visits today)
Close