Avtor Petra Nastran 9:00 dop TURIZEM

Vas Vrhtrebnje v Trebnjem s 15. poldnevnikom

Vas Vrhtrebnje v Trebnjem s 15. poldnevnikom

Vas Vrhtrebnje je še ena vas, v katero verjetno ne bi zavila, če me ne bi do nje vodila pot slovenskega Camina, njegove Dolenjske veje. Vrhtrebnje je razloženo hribovsko naselje pod razglednim Trebnim vrhom (581 m). V okolici so številne obdelovanje površine s koruzo, pšenico, ječmenom, nekaj krompirja in ajde.

Po izročilu naj bi tu stal srednjeveški grad na Kunklnu, priče temu so ostanki kamnov in ometa, na katere so kmetje naleteli pri oranju. Značilnost vasi je tudi skupina kozolcev pred vasjo, nekdaj namenjenih sušenju sena in žita.

V vasi se nahaja cerkev sv. Jakoba iz leta 1525, v kateri so vitraži argentinskega Slovenca Marka Jermana, korske stranice pa krasijo tri slike slikarja Nikolaja Mašukova.

 

15. poldnevnik

Vrhtrebnje sem si najbolj zapomnila zaradi dejstva, da skozi vas teče 15. poldnevnik, kar kaže bronasto obeležje. 15. poldnevnik določa zemljepisno dolžino v vrednosti 15°00’00”. Poldnevnik je navidezni polkrog, ki povezuje oba Zemljina tečaja. Mreža poldnevnikov je zaradi rotacije Zemlje okoli lastne osi izredno pomembna pri določanju datumske meje in časovnih pasov na Zemlji. Naš planet je razdeljen na 24 časovnih pasov, od katerih je vsak širok 15°. 15. poldnevnik, ki poteka po sredini prvega časovnega pasu, določena točen srednjeevropski čas.

Je še kaj lepšega kot odkriti nekaj novega ter se vrniti domov bogatejši za nova izkustva in spoznanja?

(Visited 1.235 times, 4 visits today)
Close