Črni kal z razgledno utrdbo – pogled preko kraškega roba

5 novembra, 2021
IF; foto: IF

Kraški rob, dobrih dvajset kilometrov dolga prepadna apnenčasta stena je atraktivna naravna posebnost Krasa.  V najlepših podobah se kaže tik nad naseljem Črni kal.

Tam nad prepadnimi stenami bdijo ostanki Starega gradu iz 11. stoletja, ki stojijo na 30 metrov visokem skalnem osamelcu.

S primorske avtoceste ga komaj opazimo, zato se je vredno potruditi, da pridemo do njega. Dostop je bil nekoč možen samo preko dvižnega lesenega mostu, danes pa ga povezuje kovinska brv.

Pod utrdbo je urejeno plezališče z več kot sto smermi različnih zahtevnosti. Z utrdbe in okoliških poti se ponujajo atraktivni razgledi, ki segajo vse do morja. To je tudi eno najboljših razgledišč na 1056 dolg avtocestni viadukt. Visok je kar 95 metrov in z elegantno podobo nudi hvaležen fotografski motiv.

Poševni zvonik

Vas Črni kal s srednjeveško zasnovo je nastala ob nekoč prometni trgovski poti na beneško-habsburški meji. V vasi je več zanimivih starih domačij raztresenih okoli markantne cerkve sv. Valentina iz začetka 19. stoletja. Nekaj posebnega je rahlo nagnjen samostojni zvonik s čebulasto kupolo. Nedaleč stran stoji obnovljena Benkova hiša. Z letnico 1489 na portalu velja za najstarejši znan in datiran objekt ljudskega stavbarstva pri nas.

V vasi je nekaj parkirnih mest, a zapeljati se velja skozi naselje do večjega parkirišča, ki je urejeno tik pod pod plezališčem. Če želite priti še bližje utrdbi se lahko zapeljete še kilometer naprej, do manjšega parkirišča nad kamnolomom. Od tam vas do stolpa loči le še 15 minut hoje. Izlet pa lahko močno podaljšate, saj se nad kraškim robom vije več poti vse do meje s Hrvaško.

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 96 times, 2 visits today)