Avtor Igor Fabjan 8:00 pop TURIZEM

Slikoviti izvir Temenice na Dolenjskem

Reka Temenica je najdaljša ponikalnica na Dolenjskem, dolga 27 kilometrov. Izvira južno od Litije, pri Trebnjem ponikne in pred Mirno Pečjo ponovno ugleda dan. Kmalu pri Goriški vasi ponikne še enkrat in se ponovno prebije na plan v dolini Luknja pri Prečni, ter se pri Zalogu izliva v Krko.

Idilični kotiček

Najbolj slikovit je izvir pri Mirni Peči. Je razmeroma enostavno dostopen, saj se je v neposredno bližino mogoče pripeljati z avtomobilom iz Trebnja ali Mirne Peči. Pri vasi Vrhpeč kažipot usmerja do naravne znamenitosti Zijalo, kot tudi imenujejo izvir.

Pravzaprav v skrito dolino vodita kar dve dober kilometer dolgi cesti. Globoko dolina z rečico in obdana z gozdom je videti prav čarobna. Cesta se konča pri majhnem zaselku, ki spominja na čase, ko sta tod še delovala mlin in žaga. Na nekdanjo izkoriščanje vodne energije spominjajo jez in umetne struge. Pred mostom je urejeno manjše parkirišče, s katerega do izvira vodi označen in urejena pešpot.

Pot je speljana ob plitvih rokavih reke, kateri se z desne strani izpod strmega brega pridružuje nekaj manjših izvirov. Pot je speljana čez nekaj lesenih brvi in v manj kot desetih minutah pridemo do pogosto suhega dela doline v Zijalu. Pod več kot trideset metrov visoko pečino se nahaja manjša podolgovata luknja. V njej je običajno le mlaka, ob visokem vodostaju pa iz luknje bruha voda. V bližini parkirišča je urejen dobrodošel kotiček za oddih z nekaj lesenimi mizami in klopmi.

Ajdovska jama in muzej

V prepadni steni nad izvirom sta dve težko dostopni kraški jami. V Fantovski luknji so se nekoč domačini skrivali pred Turki, vanjo pa so se zatekali tudi ubežni vojaški obvezniki.

Bližnja Ajdovska jama je dobila ime po legendarnih prebivalcih teh krajev. Po ljudskem izročilu so v pečini nekoč živele divje čebele. Zato so jo domačini imenovali tudi Medna peč in morda iz tega poimenovanja izhaja tudi ime največjega kraja v dolini – Mirna Peč. V njem lahko obiščete muzej posvečen Lojzetu Slaku (1932-2011) in Tonetu Pavčku (1928-2011), ki prihajata iz teh krajev.

 

(Visited 750 times, 7 visits today)
Close