Planinske koče z dobro sezono – in vse bolj prijazne okolju

22 oktobra, 2021
Foto: Fakulteta za strojništvo

Letošnja poletna sezona v planinskih kočah je bila dobra, koče pa vse bolj uvajajo trajnostne energetske rešitve, za kar je Staničeva koča prejela nagrado.

Množičnejši obisk gora –  Slovenci v času covida-19 iskali stik z naravo

“Poletna sezona v planinskih kočah je bila dobra, glede na splošne koronavirusne razmere celo zelo dobra. Prvi del leta je bilo izjemno neugodno zaradi prepovedi delovanja in pozneje omejenih možnosti obratovanja koč. Z odpiranjem gostinskih obratov so se vrnili tudi obiskovalci v planinske koče. Poleti je bil razmeroma dober obisk koč tudi v sredogorju, kjer je običajno poletno zatišje, ker so v tem času oblegane predvsem visokogorske koče. Nočitev je bilo sicer četrtino manj kot v rekordnem letu 2019, a tudi zaradi ponovnega večjega števila tujih gostov vseeno zadovoljivo. Večji obseg je bil vsaj v visokogorju omejen zaradi protikoronskih ukrepov,” oceno letošnje sezone poda strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) Dušan Prašnikar.

Opozoril je tudi na veliko smeti: “Čeprav je nekoliko bolje kot v lanskem letu, je še vedno zelo pereč problem smeti, predvsem v sredogorju, kjer se je najbolj opazil porast dela obiskovalcev, ki se ne držijo pravila, da smeti odnesemo s seboj v dolino.”

Zmanjšan vpliv na okolje

Planinska zveza Slovenije se trudi zmanjševati vplive na okolje ob povečanem obisku gora tudi s partnerstvom v evropskem projektu LIFE SustainHuts, ki je usmerjen k zniževanju emisij ogljikovega dioksida v naravnem okolju z uvajanjem novih in izvirnih energetskih rešitev na podlagi obnovljivih virov.

“V okviru iztekajočega se projekta LIFE SustainHuts se je v praksi dokazalo, da tudi na planinskih kočah lahko z zelenimi tehnologijami uspešno prispevamo k zmanjšanju vplivov na okolje. Vključena sta bila Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica) in Dom Valentina Staniča pod Triglavom (PD Javornik – Koroška Bela). Ključno vlogo pri uvedbi in testiranju novih tehnologij sta odigrala slovenska partnerja, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani in Razvojni center za vodikove tehnologije,” pojasni Prašnikar. Projekt je uspešna aplikativna zgodba, saj je prejel nagrado za energetsko učinkovit projekt.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 149 times, 1 visits today)