Avtor Petra Nastran 7:50 dop TURIZEM

Na vrhove gora: Pogačnikov dom na Kriških podih

Pogačnikov dom, foto: Petra Nastran

Kriški podi so zakrasel svet, ki ga obdajajo okrog 500 metrov višji vrhovi Julijskih Alp: Razor, Planja, Križ, Stenar, Bovški Gamsovec in Pihavec. Na 2050 metrih na izjemni lokaciji stoji Pogačnikov dom na Kriških podih, ki kraljuje sredi tega gorskega sveta.

foto: Petra Nastran

Do njega lahko pridete iz Vrat ali iz doline Zadnjice v Trenti – obe poti vam bosta vzeli okrog 4 ure. Podobo razgibanega planinskega sveta dopolnjujejo še tri Kriška jezera, Zgornje Kriško jezero je najvišje ležeče slovensko jezero.

Foto: Petra Nastran

Za dom skrbi Planinsko društvo Radovljica. Koča ima 41 postelj, na skupnih ležiščih 27 ter v zimski sobi še 20. Letošnja novost je prenovljena jedilnica, kjer vam bodo postregli z vsaj eno toplo jedjo in sladico. Pri njih se lahko okrepčajo tudi vegani, saj se trudijo jedi delati tako, da jih lahko jedo vsi, kasneje pa dodajo meso. Poudarili so še, da je v domu zagnana, mlada ekipa, ki skrbi za delovanje koče in dobro vzdušje. Če si želite zagotovljene postelje, predvsem med vikendi v sezoni priporočajo rezervacijo.

NAMIG: Ob domačem jabolčnem zavitku in čaju se lahko pred domom naužijete razgleda na Trento. Veliko je travniških rož, področje pa je zelo poznano po tem, da se tu pase veliko kozorogov.

Foto: Petra Nastran

(Visited 637 times, 5 visits today)
Close