Dom Valentina Staniča ne potrebuje več bencinskega agregata

28 septembra, 2020
Foto: Fakulteta za strojništvo

Ekipa Laboratorija za termoenergetiko s Fakultete za strojništvo, UL je pripomogla k znižanju okoljskih vplivov v Domu Valentina Staniča.  Skupaj s partnerji, Planinsko zvezo Slovenije (PZS), Razvojnim centrom za vodikove tehnologije (RCVT) in Planinskim društvom Javornik-Koroška Bela so v okviru evropskega projekta LIFE SustainHuts namestili nov sistem za zagotavljanje električne energije iz obnovljivih virov energije v planinski koči Dom Valentina Staniča v slovenskih Alpah (2332 nmv).

Namestili so fotovoltaični sistem nazivne moči 6000 W in vetrna turbina nazivne moči 1000 W skupaj z baterijskim skladom, nadgrajen je bil tudi nadzorni sistem in sistem zajema ter obdelave obratovalnih podatkov. Sistem so testirali tri mesece vse do zaprtja planinske koče, 20. septembra 2020.

Delovanje je mogoče spremljati tudi prek spletnega dostopa, ki omogoča hitro prepoznavanje morebitnih obratovalnih težav in spremljanje deležev proizvedene električne energije iz PV ali vetra.

Vse razpoložljive elektrike sploh niso porabili

»Delovanje sistema je popolno. Do letos smo bili navajeni vsaj dve uri vsak dan uporabljati bencinski agregat. Leta 2020 nič več, saj ga nismo zagnali niti za minuto. Za nameček ugotavljamo, da sploh niso uspeli porabiti vse razpoložljive električne energije, zato moramo v prihodnosti povečati porabo električne energije (smeh),« pravi Olga Oven, predsednica Planinskega društva Javornik-Koroška Bela, ki je odgovorna za oskrbovanje in delovanje koče.

Foto: Fakulteta za strojništvo

PV sestoji iz 20 PV modulov in je deloma nameščen na strehi planinske koče, deloma na strehi pomožne stavbe. Vetrna turbina je nameščena na optimalnem mestu glede na razpoložljivost vetra. Bencinski agregat ostaja v sistemu kot »back-up« oz. za oskrbo ob nepredvidenih napakah.

Znižanje okoljskih vplivov za vsaj 30 odstotkov

LCA izračuni kažejo, da zgolj zaradi neuporabe bencinskega agregata lahko pričakujemo znižanje emisij (CO2, SOX, NOX, PM) za vsaj 30 % na letni ravni, medtem ko pričakujemo 23 % znižanje emisij toplogrednih plinov. V LCA izračun je vključena popolna energetska oskrba (električna energija in toplota) planinske koče pred in po energetski sanaciji.

Skupina slovenskih partnerjev iz projekta LIFE SustainHuts je kočo obiskala pred zaprtjem septembra in preverila sistem, namestila meroslovno vremensko postajo in uradno zaključila še eno uspešno zgodbo v projektu Sustainhuts. “Posebna zahvala gre tudi Slovenski vojski, ki je pomagala pri prevozu vseh potrebnih komponent na kočo in iz nje,” so še dodali.

 

Vir:Fakulteta za strojništvo

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 79 times, 3 visits today)