Otliško okno

31 maja, 2020

Otliško okno leži na nadmorski višini 800 m in je kraški naravni most, visok 12 in širok do 7 metrov, njegova skalna odprtina pa je nastala z erozijo in kerozijo.

Najdete ga le malo naprej od Ajdovščine, ob sotočju rek Hubelj in Lokavšček. Za naš vzpon smo avto pustili pred športnim parkom Pale v Ajdovščini, ter se podali na dobro označeno naravoslovno učno pot, po kateri smo lahkotnega tempa prišli do izvira reke Hubelj. Za gostilno smo se začeli zmerno vzpenjati, pred nami pa že gledali proti Otliškemu oknu in Čavnu.

Kmalu smo se vzpeli na pobočja, od koder so se nam ponujali širni razgledi na Vipavsko dolino, ki se je kopala v soncu. Že skoraj pri vrhu smo srečali kapelico in skrinjico z žigom, se odpočili, nekaj pojedli in pokramljali z ostalimi planinci. V bližini je kamnita polžasta spirala, delo arhitekta Damjana Popelarja, za okno pa se preusmerimo proti desni. Dosežemo ga po navzdol vodečih stopnicah in pred nami se pokaže v vsej svoji mogočnosti. Čutimo zrak, ki piha skozi in občudujemo delo narave, pred katero zares čutimo svojo majhnost.

Pot lahko nadaljujemo levo ali desno – po grebenu, imenovan Kraški rob, teče Slovenska planinska transverzala. Celotno pot po Kraškem robu, dolgo 15 km, pa bomo prehodil v pol dneva. Ostalo nam bo še ravno nekaj časa za ogled drugih zanimivosti v dolini, kajne?

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 151 times, 3 visits today)