Na gradu Rajhenburg je pestro in – sladko!

9 avgusta, 2020

Grad Rajhenburg je eden najpomembnejših grajenih spomenikov srednjeveške kulture na Slovenskem. Po izumrtju rodbine Rajhenburških, ki je čez stoletja prerasla v vplivno družino z viteškim nazivom, so številni lastniki stavbi dodajali nove elemente in ji postopoma dali podobo, kakršno občudujemo danes.

»Leta 1881 so grad Rajhenburg kupili menihi trapisti in ga preuredili v samostan, ki je deloval do aprila 1941, ko je nemška okupacijska oblast v gradu in pripadajočih gospodarskih poslopjih vzpostavila taborišče za izgon Slovencev. Leta 1947 je bil grad nacionaliziran, v njem pa so vse do leta 1966 delovale različne kazenske ustanove. Z ureditvijo prve razstave o izgnancih leta 1968 pa je bil namenjen predvsem muzejski in prireditveni dejavnosti, ki sta primarni dejavnosti tudi danes. Grad je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena,« zgodovino gradu predstavijo v Kulturnem domu Krško, ki danes upravlja z gradom.

Sprehod skozi zgodovino in zeliščni vrt – nato pa na čokolado

S sprehodom skozi grajske prostore bomo dobili vpogled v razvoj grajske arhitekture od romanike, gotike in renesanse do sodobnosti. »Grad ima ohranjeni dve kapeli: romansko iz 12. in gotsko iz 16. stoletja, kar je velika posebnost v celotnem srednjeevropskem prostoru. Renesančni bivalni del z razkošno dvorano zaključuje bogato poslikana soba s freskami,« povedo v KD Krško, enota grad Rajhenburg.

Skrbno je urejeno tudi predgradje z obnovljenim mostovžem in zeliščnim vrtom. Muzejska trgovina ponuja številne lokalne proizvode in brestaniško čokolado. Esence čokolade pa prežemajo grajsko stavbo na vsakoletnem Rajhenburškem dnevu čokolade in likerjev. V grajsko kavarno in slaščičarno vabita kava in izvrstno pecivo.

»Vabimo vas, da nas obiščete. Svoj obisk lahko najavite v recepciji gradu na spodaj navedenih kontaktih,« povabijo upravljavci.

NAMIG: Julija in avgusta se na gradu odvija cikel koncertov in gledaliških predstav pod nazivom Poletje na gradu Rajhenburg.

Do gradu se lahko pripeljete z avtom, avtobusom ali pa z vlakom, saj je tik pod gradom železniška postaja Brestanica.


Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
T: 07 620 42 16; 051 390 648
E: info@gradrajhenburg.si
W: www.gradrajhenburg.si

Poletni odpiralni čas – od 1. aprila do 31. oktobra:
–              od torka do nedelje od 10. do 18. ure
–              od 1. julija do 31. avgusta ob petkih in sobotah podaljšan odpiralni čas do 20. ure

»Da bo voden ogled izpolnil vaša pričakovanja, prosimo za najave vašega obiska vsaj tri dni pred želenim terminom. Za skupine in družine nudimo popuste pri nakupu vstopnic,« še povedo na Kulturnem domu Krško, enota Grad Rajhenburg.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 296 times, 1 visits today)