Avtor Barbara Rudolf 6:00 pop AKTUALNO, TURIZEM

Manca Korelc: Jezera ne obiščeš, ampak doživiš

V tokratnem kratkem intervjuju spoznajte Manco Korelc, ki je obiskala že več kot tisoč slovenskih jezer, pred tedni pa o njih izdala tudi knjigo. Uspešna podjetnica in veliko ljubiteljica jezer ter kolesarjenja si je namreč pred leti obljubila, da bo obiskala vsa slovenska jezera in z nami delila zgodbe s poti. 

 

Od kje vam ideja, da obiščete vsa slovenska jezera?

Ko sem v rekreativnem teku dosegla svojo fizično mejo, sem presedlala na kolesarjenje. Petnajstega marca leta 2016 sem kupila treking kolo črne barve z ravno prav barve Soče, ki sem ga ljubkovalno imenovala Ariel. Sobotni in nedeljski solo kolesarski izleti, pa tudi kakšen krajši med tednom, so v mojem prvem kolesarskem letu zame postali višek športnega užitka, pomešanega s spoznavanjem Slovenije. 4500 kilometrov, ki sem jih prevozila v manj kot letu dni, pa dokaz, da me je ta oblika gibanja povsem zasvojila.

 

Začelo se je torej s kolesom …

Moja glavna motivacija v prvi kolesarski sezoni je bila prevoziti čim več kilometrov v enem dnevu. Začelo se je s 100, 150, 200, 252 kilometri, moj rekord pa je 368 prekolesarjenih kilometrov v enem dnevu! To je prav poseben športni dosežek, na katerega sem resnično ponosna. Moja diagonala čez Slovenijo − drugega julija 2017 sem s kolesom povsem sama v manj kot štiriindvajsetih urah prekolesarila 368 kilometrov od Hodoša do Pirana − je bila izjemno zahtevna fizična in psihološka preizkušnja, ki me je ogromno naučila. Še danes ob misli na diagonalo črpam moč in navdih.

 

Potem pa jezera …

Decembra 2016 sem začutila, da želim več tisočim kilometrom ustvariti dom. Prostor, kjer bo kolesarjenje s treking kolesom po Sloveniji dobilo smisel, ljubitelji narave pa neskončno idej za aktivno športne ali nedeljske ležerne izlete v naravo.

Jezero Klivnik | Foto: Jurij Pelc

 

Kdaj ste obiskali prvo jezero in katero je bilo?

Prvo je bilo Kočevsko jezero. Je moje najljubše, saj prihajam iz Kočevja. Prvič sem ga obiskala dolga leta nazaj, za projekt Moja jezera pa spomladi 2017.

 

Na spletni strani imate zabeleženo, da ste obiskali že 1117 jezer, katero vam je bilo najbolj všeč in zakaj?

Težko je reči, katero mi je najlepše. Odvisno od mojega razpoloženja in kakšno energijo želim od jezera v posameznem trenutku. Eno lepših je bilo tisto na Zvohu, ko je bilo zaradi regate napolnjeno skoraj do vrha. V skoraj štirih urah, kar sem bila ob njem, se je večkrat spremenilo vreme, zato je jezero pokazalo več svojih obrazov. Prekrasno! Krasna so tudi Lovrenška jezera, vsa tri Krnska jezera …

 

Avgusta ste izdali tudi knjigo The Slovenia Lakes, v kateri ste predstavili 101 jezero, po kakšnem ključu ste jih zbirali?

Ja, tako sem srečna, da smo projekt knjiga tako uspešno pripeljali do konca! Čudovita knjiga je. Izbrala sem jih iz vseh regij Slovenije in vseh oblik stoječih voda. V knjigi najdete vsa najbolj znana jezera in tudi kakšno, ki ga zagotovo ne poznate.

 

Komu je knjiga namenjena?

Knjiga je namenjena ljubiteljem narave in raziskovalcem po duši. Knjiga želi sporočiti, da jezera ne obiščeš, ampak doživiš. Bralce spodbuja k raziskovanju novih jezer v okolici svojega doma ali na drugi strani Slovenije. Je oda jezerom in krasno poslovno darilo.

Knjigo The Slovenia Lakes lahko naročite tukaj.

Manca Korelc | Avtor fotke: Drumlife Production

 

Za konec morda predlog za izlet, kakšno jezero, ki kar kliče po novih doživetjih?

Nedavno sem obiskala Krvavo lokev – med Vrhom korena in Kalškim grebenom. Krasno doživetje, saj se je treba do jezera spustiti po melišču. Na poti boste obiskali tudi jezero na Zvohu. Obiščite še Vitovsko jezero in Ormoško jezero.

(Visited 671 times, 4 visits today)
Close