Avtor Igor Fabjan, fotografije v prispevku: Igor Fabjan 7:00 pop TURIZEM

Madžarski Pecs z zanimivo kulturo in zgodovino ter številnimi vinogradi

Mesto Pecs je eden izmed prijetnih ciljev za krajši oddih v okolici Slovenije. Manj kot 400 kilometrov daleč stran vabi mesto veliko za pol Ljubljane, ki je bilo leta 2010 Evropska kulturna prestolnica.

To je pripomoglo, da se danes mestno središče postavlja s prenovljeno podobo in veliko površinami namenjenimi pešcem ob katerih se vrstijo privlačne trgovine in gostinski lokali.

Neminljiva keramika

Pecs so razglasili tudi za mesto muzejev. Teh je največ v ulici Kaptalan ob kateri se vrstijo neoklasične in baročne zgradbe. Najbolj obiskan muzej predstavlja drobec dela slavnih meščanov iz družine Zsolnay. Ob prelomu preteklega stoletja je slovela po dekorativni in uporabni keramiki kovinskega sijaja po celi Evropi. Njihovi kvalitetni izdelki še danes krasijo številna pročelja in strehe ter so del dragocenih zbirk. Med drugim je z njihovo keramiko prekrit madžarski parlament. Največja tovrstna tovarna v Avstro-Ogrski monarhiji je zaposlovala kar desetino vseh prebivalcev mesta! Po drugi svetovni vojni so jo denacionalizirali, pred dvema desetletjema pa je del proizvodnje, ki obsega tudi jedilne garniture, prevzelo privatno podjetje.

Zanimiva zgodovina in odlična vina

Zanimiviv muzej je posvečen Victorju Vasarelyju (1906-1997). Vasarely je bil eden izmed pionirjev op-arta, optične umetnosti. Med drugim je avtor prenovljenega Renaultovega znaka.

Nedaleč stran vzbuja pozornost romanska cerkev ki je bila v času turške okupacije spremenjena v mošejo. Zato sta vrh kupole drug nad drugim muslimanski polmesec in krščanski križ. V času Rimljanov se je naselje imenovalo Sopianae. Do 4. stoletja n.š. je postalo pomembno zgodnjekrščansko središče in iz tega obdobja se je ohranilo pokopališče z mavzoleji in sarkofagi, ki je danes na Unescovem seznamu svetovne dediščine človeštva. V bližini se dviguje še najbolj znamenita mestna zgradba – katedrala Sv. Petra s štirimi zvoniki.

Pecs se ponaša s prijetno, skoraj sredozemsko klimo. V okolici odlično uspevajo vinogradi in iz kraja Villany prihajajo ena boljših madžarskih vin.

(Visited 210 times, 1 visits today)
Close