10:30 dop TURIZEM

Celovec, ki mu pravijo tudi ‘vrtnica Vrbskega jezera’

Celovec je z lego ob Vrbskem jezeru prijeten kraj za nekajdnevni oddih. Najbolj očarljivo je staro mestno središče. Še posebej mestni simbol – zmajev vodnjak, ki stoji na Novem trgu in katerega ljudsko izročilo povezuje z ustanovitvijo mesta.

 

Na trgu dominira Mestna hiša, nekdanja renesančna palača grofov Rosenberg. Na vzhodni strani stoji spomenik posvečen Mariji Tereziji, blizu pa je privlačen predel rezerviran za pešce, Kramergasse. Poleg številnih lokalov se velja pomuditi ob legendarnem možicu, ki naj bi imel zasluge za nastanek Vrbskega jezera. Menda ga je potrebno pobožati za srečo. Pešci kraljujejo tudi na Starem trgu, ki je znan po kužnem znamenju in stebru sv. Trojice.

Knežji kamen si lahko ogledate v Deželni palači z arkadnim dvoriščem. Ne zamudite priložnosti za najlepše razglede na Celovec, ki se ponujajo z 92 metrov visokega zvonika cerkve Sv. Egidija. 225 stopnic je potrebno premagati a je vredno! Poleg razglednega zvonika je vredno obiskati tudi bogato opremljeno cerkev. Živobarvne freske v zimski kapeli je naslikal umetnik Ernst Fucs v stilu fantastičnega realizma.

Med svetovno znane zgradbe in plazilce

Predmestje Celovca sega vse do obale Vrbskega jezera, kjer k obisku vabi park s skulpturami, minigolfom in čolnarno. Jezero z mestom povezuje vodni kanal Lend. Ob njem se je prijetno sprehoditi, saj ga prečka več brvi in mostov. V bližini jezera je urejen Minimundus, park miniaturnih modelov najbolj znanih zgradb sveta, pa tudi vlakov in ladij. Nedaleč stran vabi k ogledu še živalski vrt plazilcev Happ’s reptillen zoo.

S kolesom ali ladjo

Celovec, ki mu pravijo tudi »vrtnica Vrbskega jezera«, ima torej presenetljivo veliko za pokazati. Odlična možnost za spoznavanje mesta in predvsem okolice je kolesarjenje. Okoli Vrbskega jezera je speljana dobrih 40 kilometrov dolga kolesarska pot. Bolj lagodno pa je potovanje z ladjo, ki v toplejših mesecih Celovec povezuje z večjimi kraji ob jezeru.

(Visited 437 times, 3 visits today)
Close