Avtor Igor Fabjan; fotografije v prispevku: Igor Fabjan 7:00 pop TURIZEM

Delta reke Pad v Italiji: vodni kanali kot v Benetkah in obilje narave

Manj kot uro vožnje iz Benetk se začenja območje delte največje italijanske reke Pad. Zaznamujejo jo številni rečni rokavi, ki izginjajo v morju med slikovitima mestoma Chioggia in Comacchio. Obema pravijo tudi Male Benetke, saj se ponašata z vodnimi kanali ob katerih se vrtijo slikovite hiše.

 

Narava namesto plaž

Močvirno območje delte so pred desetletji izsušili in spremenili v kmetijsko območje. Reko Pad so ujeli v številne kanale in jih ogradili z visokimi nasipi. V manjših krajih ni veliko turističnih prenočišč. Še največ jih boste našli v letovišču Rosalina Mare in bližnjem otočku Alborella. A v delti je prijetneje raziskovati naravno ohranjene predele. Ceste so speljane po vrhu rečnih nasipov in predstavljajo odlično možnost za kolesarjenje. Rečne rokave prečkajo številni mostovi. Najbolj slikoviti so postavljeni na čolnih! Pri kraju Porto Caleri je urejen botanični vrt, v katerem lahko spoznavate naravno ohranjena območja rečne delte. Vrstijo se divje peščene obale in svojevrstno rastlinstvo v katerem najdejo zavetje številne ptice.

Prespite v podeželskem dvorcu

Rečna delta je zaradi velike okoljske vrednosti razglašena za svetovno dediščino Unesca. Njeno preteklost lahko spoznavate v muzeju Bonifica di Ca’Vendramin. Nekdanjo črpališče vode zaznamuje visok opečnat dimnik in več iz enakega materiala narejenih zgradb. V muzeju je poleg tehnične dediščine s črno belimi fotografijami predstavljeno tudi težko življenje na območju rečne delte. Vsaj za večino kmetov, medtem ko so si premožni Benečani tod gradili razkošne podeželske dvorce.

Eden izmed najlepše ohranjenih se nahaja v kraju Mesola. Sredi kraja z okoli 7000 prebivalci preseneča grad s štirimi simetričnimi stolpi v katerem je urejen muzej. Znan je kot lovski dvorec družine Este. Pri bližnjem kraju Taglio di Po lahko občudujete še en dvorec Tenuta Ca’ Zen (tenutacazen.com), v katerem lahko prespite ali se ustavite le na kosilu v romantičnem okolju. Nekoč je tu našel ustvarjalni navdih celo lord Byron.

(Visited 1.151 times, 6 visits today)
Close