12:14 pop TURIZEM

Juliana Trail in tajni prostori Hotela Jama finalista mednarodnih turističnih nagrad

Britansko združenje turističnih novinarjev (British Guild of travel writers) je na posebnem spletnem dogodku BGTW Big Reveal razglasilo finaliste mednarodnih nagrad za turizem v letu 2020. Letošnji finalisti predstavljajo inovativne in izjemne projekte.

Med finalisti sta tudi daljinska pohodniška pot Juliana Trail in turistično doživetje Tajni prostori Hotela Jama v Postojni.

Juliana Trail – trajnostna pohodna pot

Juliana Trail so opisali kot novo daljinsko pohodno pot skozi slovenske dih jemajoče Julijske Alpe, ki daje poudarek počasnemu in trajnostnemu turizmu. “Narejena je, da zmanjša število obiskovalcev Triglava, najvišje in najbolj popularne gore v Sloveniji, ki ima preveč obiska. Juliana pa v 270 kilometrih obkroži ikoničen vrh, ne da bi ga osvojila.”

Tako namesto dvodnevnega vzpona na Triglav vzpodbuja obiskovalce k daljšemu obisku, med katerim raziskujejo okolico, ki je enako lepa. Skoraj vsaka etapa se začne v vasi ali mestu, do katerega lahko dostopamo z avtobusom ali vlakom, s čimer prispeva tudi k zmanjšanju prometa.

Tajni prostori hotela Jama v Postojni

Hotel Jama ni običajen hotel. V njem so skriti prostori, kjer so se v nekdanji državi odvijale neobičajne hotelske dejavnosti. Gre za uro dolgo doživetje v hotelu Jama.

“Odprli smo vrata v prav posebne prostore, avtentični komunikacijski center iz bivše države, kjer sta resnica in laž dve plati istega doživetja. Pospremili vas bomo v svet skrivnega življenja Hotela Jama. Poslušali boste arhivske posnetke prisluhov iz tistega obdobja in zgodovinska dejstva ter pripovedovanja nekdanjih zaposlenih in vpletenih. Ob tem boste sami aktivno soustvarjali doživetje in se odločali, kaj je res in kaj je laž,” povedo v hotelu.

Takole gre zgodba: Hotel, ki je bil zgajen leta 1971, je do danes nudil prenočišče milijonom obiskovalcem znamenite Postojnske jame. Toda bil je več kot običajen hotel. Do leta 1991 je živel dvojno življenje, ki so ga razkrili šele ob prenovi hotela leta 2016. Tajni prostori, najdeni v hotelu, pričajo o aktivnostih tajnih služb nekdanjega političnega sistema. Globoko v jedru objekta je skrit komunikacijski center posebne vrste, ki odpira več vprašanj kot ponuja odgovorov.

Ostale finaliste si lahko pogledate TULE.

Vir: slovenia.info, bgtw.org, postojnska-jama.eu

(Visited 324 times, 1 visits today)
Close