8:00 pop TURIZEM

Izvir Hublja

Hubelj. Že ime nakazuje, da gre za nekaj velikega in reka Hubelj je taka že pri svojem izviru. Na dan privre iz številnih lukenj kraškega podzemlja ter ob visoki vodi reka priredi pravo predstavo, ki je vidna celo iz avtoceste – iz višje ležečih bruhalnikov teče v mogočnih slapovih.

Foto: TIC Ajdovščina

Čudovit je pogled na razpenjeno vodo, ki z vso silo narave bruha z nadmorske višine 240 metrov do mostu, 40 metrov nižje. Voda iz podzemlja privre skozi tri jame: Pajkovo mrežo, Veliko Hubeljsko kuhinjo in Vzhodno Hubeljsko jamo. Izmerili so okoli 400 rovov, ki se končujejo s sifonskimi kotanjami in podori.

Foto: TIC Ajdovščina

Čista voda

Izvir Hublja je eden glavnih kraških izvirov v Vipavski dolini, pomemben tudi zaradi svoje neoporečnosti, saj sodi med najbolj pitne vode v dolini. Ob njegovem zgornjem toku so že v 16. in 17. stoletju delovale kovačije za železo in fužine, ki so bile zametek današnje industrije v Ajdovščini.

Iz Ajdovščine

Do izvira Hublja se lahko podate po urejeni, tri kilometre dolgi Naravoslovni učni poti iz Ajdovščine, kjer se na 24 postajah seznanite z značilnimi kamninami, drevesnimi vrstami, živalmi, vodnim ekosistemom ter drugimi posebnostmi.

(Visited 1.172 times, 7 visits today)
Close