Avtor in foto: Petra Nastran 8:56 dop TURIZEM

FOTO: Zasavski vrh Mrzlica – med zimo in pomladjo

Pravijo ji tudi Knapovski ali Savinjski Triglav, njeno širše (140 ha) področje pa tudi zaradi raznolikega rastlinstva spada v zaščiteno območje Natura 2000.

Četrti najvišji vrh Zasavskega hribovja Mrzlica je 1122 metrov visok vrh v osrednjem severnem delu Posavskega hribovja, med Čemšeniško planino in dolino Savinje, ter Celjsko kotlino in Zasavjem.

Pogorje Mrzlice je sestavljeno iz dveh vrhov – vzhodni je poraščen z bukovim gozdom, zahodni pa je gol in zato nudi širne razglede. Ti sežejo do Boča in Donačke Gore (kjer je doma velikonočnica), na jugu se vidi Veliko Kozje, Bohor, Gorjanci, Kum, zahod nariše Snežnik, Javornike, Nanos ter Julijce. Proti severu pa vidimo Golte, Savinjske Alpe, Peco, Pohorje. Pod nami idilično ležita Savinjska dolina in Zasavje.

Koča na Mrzlici med najbolj obiskanimi v sredogorju

Koča na Mrzlici naj bi bila po nekaterih podatkih najbolj obiskana koča v slovenskem sredogorju. Nudi 67 ležišč v 18 sobah. Pred kočo lahko posedite na sončni terasi ali si izberete eno izmed številnih klopi pod njo, otroci bodo veseli igral. Vrh z razgledno ploščadjo se nahaja 5 minut hoje po hribu navzgor, točka se imenuje »K skalci«.

Izhodišče in pot na Mrzlico

Na Mrzlico vodi več pešpoti:
• iz Prebolda (3 ure)
• iz Šempetra v Savinjski dolini (3 ure)
• iz Trbovelj (3 ure)
• iz Zabukovice (3 ure)

Za moj prvi vzpon na Mrzlico sem si izbrala Trbovlje. Iz središča mesta sem se peljala v smeri Prebolda, a le do Gornjih Trbovelj, kjer sem v semaforiziranem križišču zavila ostro desno. Takoj za križiščem je označeno parkirišče, kjer sem parkirala.

Do vrha so me vodile oznake za Mrzlico, najprej po cesti, nato po gozdu, mimo širnih travnikov, okrog in okrog prelepi razgledi. Čeprav sem navajena gorenjskih hribov, me je Mrzlica očarala s svojimi prijetnimi potmi, gozdom in travniki, ki so že polni trobentic, podleska, marjetic in teloha. Pot je odprta in prav na Gregorjevo sem se naužila sončnih žarkov ter toplote pozne zime.

Ta je bila letos zelo lepa, a njena sestra pomlad je tik pred vrati. Podali si bosta roki in kolo časa se bo spet obrnilo. Kot že tisoče let… Na nas vsak dan čakajo lepote stvarstva, čista narava in svež zrak. Užijmo te darove!

(Visited 493 times, 1 visits today)
Close