Tilcor pločevinasta kritina z 10 let daljšo življenjsko dobo

13 julija, 2020
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kritina Tilcor je posebna zaradi vrhunske kakovosti pločevine, ki ima glede na rezultate inštituta BBA kar 10 let daljšo pričakovano življenjsko dobo od drugih znamk tovrstne kritine.

Kritina Tilcor je narejena iz novo-zelandske jeklene pločevine Zincalume®, ki je protikorozijsko zaščitena s potapljanjem v vročo aluminij-cink zlitino. Jeklo je pridobljeno iz najčistejše železove rude in kot takšno ima v primerjavi z recikliranim jeklom daljšo življenjsko dobo. Slabost recikliranega jekla je visoka vsebnost odpadnega železa, ki vsebuje razne primesi, ki povzročajo mikrorazpoke. Reciklirano jeklo zato sčasoma postane korozijsko manj obstojno. To pa je tudi glavni razlog, da ostale pločevinaste kritine po testiranjih Inštituta BBA Certs, ki je v Evropi vodilni certifikacijski organ za pločevinaste kritine s kamenim po- sipom, nimajo takšne pričakovane življenjske dobe kot Tilcor.


Tilcor je konkurenčna kritina

Kritina Tilcor prihaja z Nove Zelandije, ki je država z odličnimi naravnimi viri železa. Kljub dolgi poti pa so dobavitelji pozorni tudi na okoljski odtis. Večji del transporta od nahajališča rude do dostave kritine v Sloveniji tako poteka z ladjo, kar pomeni v primerjavi z železniškim oz. cestnim prevozom od 5 do 12-krat nižji CO 2 odtis, prav tako ima izdelava jekla iz visokokoncentrirane rude manjšo porabo energije, nahajališče rude pa je tik pred vrati jeklarne. »Na račun omenjenih prednosti je kritina Tilcor zelo konkurenčna,« pravijo v podjetju Bonmark, ki je uradni distributer za Slovenijo in Avstrijo. Skupaj z novo-zelandskim proizvajalcem Ross Roof Group ima podjetje v načrtu v naslednjih letih doseči najmanj 30-odsotni tržni delež med tovrstnimi kritinami.

https://www.bonmark.si/
(Visited 125 times, 1 visits today)