Avtor Nina Šprohar 12:14 pop REVIJA V SVOJEM DOMU

Pohištvo iz lesa – naravne materiale spet vse bolj cenimo

»Izbira pohištva iz lesa in drugih naravnih materialov nam daje vtis domačnosti, sproščenosti in topline v prostoru. Prav tako so takšni izdelki trajnostni in okolju prijazni,« pravi arhitekt Andrej Kregar iz podjetja Kreatif Design, kjer spodbujajo uporabo in nabavo domačih ekoloških materialov in iz njih pridelanega pohištva.  

»Na tak način pomagamo lokalnim podjetjem in industriji,« poudari Kregar. Poleg tega je les izjemno trden, vzdržljiv in naraven toplotni izolator. Zahteva zelo malo vzdrževanja in ponuja neskončne možnosti oblikovanja in preoblikovanja. Tudi ko se ga naveličamo, ga lahko preoblikujemo ali recikliramo.

»V obdobju postmodernizma, ko je bilo treba izdelati čim več pohištva za množice kupcev, smo se zatekali k čim cenejšim materialom – plastiki, imitacijam parketa, kamna …  To obdobje se predvsem zaradi okoljske ozaveščenosti zaključuje,« trende na področju opremljanja opiše Kregar, ki opaža, da obenem več pozornosti namenimo temu, da je pohištvo čim bolj prijetno za uporabo. »Prišli smo do zaključka, da je pohištvo naših pradedov boljše od tega, ki ga lahko kupimo zdaj. Veliko bolj cenimo naravne materiale – les, vidni beton, kamen in kovino v njihovih naravnih oblikah. To je postal trend, ki ga je pametno upoštevati, saj bomo s takšnimi rešitvami trajno zadovoljni,« je prepričan sogovornik, ki meni tudi, da se na trenutne barvne trende ne smemo preveč ozirati, »ampak si moramo zasnovati stanovanje, ki se ga ne bomo naveličali«.

S prihodom Ikee v Slovenijo se je izbira nizko- in srednjecenovnega pohištva še povečala. »Pohištvo, ki ga kupimo v omenjenih nakupovalnih središčih, je poceni, praktično in uporabno za množice. Le redki ljudje doma nimajo niti enega kosa pohištva iz teh trgovin. Vendar ko želimo udobno in kakovostno opremiti svoje stanovanje, je smiselno razmisliti o izdelavi masivnega pohištva. Vsekakor je splošni trend, da je masivnega pohištva vse manj. Kar me je kot arhitekta presenetilo, je, da vse več mizarjev nima niti strojev niti potrpljenja za obdelavo masivnega lesa. Pri tem me najbolj skrbi, da se izgublja obrtniško znanje, saj se mi zdi, da čez nekaj let masivnega pohištva sploh ne bo več mogoče naročiti, četudi si ga boste zaželeli,« meni Kregar.

(Visited 134 times, 1 visits today)
Close