Pametna hiša sledi uporabnikovemu načinu življenja

13 julija, 2020

Svoje poslanstvo v celoti izpolnjuje, ko uporabnik pozabi, da jo je treba upravljati, ta pa mu zagotavlja želeno bivalno udobje in varnost.

V avtomatizirani hiši se vse komponente upravljanja zlijejo v združeno celoto. Delovanje senčil, luči, ogrevanja in hlajenja, vseh vrst vrat, alarma, zaščite pred požarom – sistem upravlja v skladu z zahtevami uporabnika, da mu zagotovi želeno udobje bivanja in varnost. Po besedah Reneja Brdnika Zdolška, lastnika in direktorja družbe Nioma, ki ponuja celovite rešitve za pametne hiše, lahko uporabnik določi, kdaj bo delovanje potekalo popolnoma samodejno, lahko pa izbere funkcije, ki jih bo opravljal sam s pomočjo večopravilnih pametnih stikal v sami hiši. Sistem lahko upravlja tudi na daljavo s pomočjo mobilnega telefona, tablice ali prenosnega računalnika. Pri tem pa sogovornik opozarja, da pametna hiša ni hiša na telefon – ta je le podpora.

 

Mogoče številne uporabnosti

Rešitve za pametne hiše pa ne ponujajo samo upravljanja. Z njihovo pomočjo uporabniki dobijo tudi celovit vpogled v porabo energentov, vode. »Strankam svetujemo, da uporabljajo senzorje gibanja, in sicer zaradi prižiganja luči, vklopa alarma, ko niso v objektu, ter zagotavljanja udobja bivanja v prostorih, kjer uporabniki dejansko so,« razlaga sogovornik.

Sistem omogoča tudi upravljanje s sončno elektrarno na strehi hiše. Tako lahko veliki uporabniki uporabljajo električno energijo le takrat, ko sončna elektrarna proizvaja viške; najnaprednejši projekti vsebujejo celo baterijo kot hranilnik energije. Pomembna je tudi požarna varnost, pri čemer je sistem za požarno varnost v celoti avtomatiziran in samodejno javi, da je prišlo do požara, po želji vklopi sireno in odzivanje hiše upravlja na način, da je škoda čim manjša. Podobno je tudi pri razlitju vode.

 

Poiščite rešitev na ključ

Sogovornik svetuje, naj uporabniki izberejo izvajalca, ki jim pametno hišo oblikuje na ključ in ponuja podporo tudi kasneje, v času njenega delovanja. Najkakovostnejši proizvajalci ponujajo pomoč projektiranja, izvedbe, grobe in fine montaže ter integracije pametne hiše, hkrati pa morebiten servis ter nadgradnjo še dolgo po vselitvi. Le, če izberemo takšnega ponudnika, da ne prihaja do napak in nesporazumov med posameznimi izvajalci. Pri tem velja razmisliti tudi o brezžičnih in žičnih rešitvah v okviru sistema pametne hiše. Prve so običajno cenene, a niso zanesljive, podpora je mogoča samo prek spleta. Žične so fiksne, ni jih treba napajati, delujejo zanesljivo, podjetja ponujajo tudi garancijo, servis in podporo. Če so pravilno načrtovane, celo poenostavijo montažo električne napeljave.

Kakovostno vpeljan sistem in podpora omogočata spreminjanje nastavitev ob spremembi življenjskega stila – če se uporabniku denimo poveča družina ali se mu spremenijo dnevne navade ali pa se začne ukvarjati z novim hobijem.

 

Brezmejne razvojne možnosti

Na trgu ne obstaja izziv, ki s kakovostno izvedenim sistemom avtomatizacije ne omogoča rešitve – tudi kontrola potopnih valjev, pečic in upravljanje bazena sta del široke ponudbe, ki jo pokriva področje avtomatizacije.

Za stranke sta pomembna tudi domofon in videonadzor. V celoti avtomatizirano hišo lahko zvečer z enim klikom ‘damo spat’, pri čemer se zaklenejo zunanja vrata, prižge alarm, zaprejo okna, spustijo se žaluzije. Zjutraj jo na enak način ‘zbudimo’: ugasne se alarm, dvignejo se žaluzije …

Mogoč je tudi tako imenovani centralni izklop hiše: pri dolgotrajni odsotnosti se izklopijo vse naprave, razen hladilnika in zamrzovalnika, zapre se dovod vode. V današnjih sistemih je mogoče tudi upravljanje z glasom –preko mobilnega telefona ali preko zvočnikov lahko vaš glas postane glavna kontrolna enota vašega doma.

V zvezi s prihodnostjo pa sogovornik pravi, da pametne hiše nudijo podporo prihajajočim tehnologijam – v prvi vrsti integraciji električnih polnilnic, pa tudi načinov odjema električne energije, kot je denimo aktivni odjemalec, kjer se električna energija iz sistema uporablja tako, da je to kar najbolje izrabljeno in tudi čim manj obremenjeno, kar brez sistema pametne hiše ni mogoče.

https://nioma.si/
(Visited 16 times, 1 visits today)