Županova jama: raziskuj in spoznaj podzemlje

17 februarja, 2020

V bližini Grosuplja, dobre pol ure iz Ljubljane, leži kraška Županova jama. Sestavlja jo osem dvoran, bogato okrašenih s kapniki. Učenci na ogledu z jamskim vodnikom raziščejo posebnosti jame, spoznavajo podzemne kraške oblike in nekatere drobne jamske živali, prilagojene na večno temo.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

 

Ob ogledu jame se učenci lahko udeležijo tudi dejavnosti, preko katerih na preprost in aktiven način spoznajo procese in oblike, ki ustvarjajo kras.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Jama LAB – delavnica s kemijskimi poskusi: raztapljanje apnenca, izdelava kopij fosilov in drugi.

KRASni gozd – spoznavanje površinskih kraških oblik in fosilov v okolici ter gozdne vegetacije na karbonatni kamninski podlagi.

Učilnica pod zemljo
Sklop ogleda in dejavnosti je primeren za izvedbo izleta, naravoslovnega dne ali ekskurzije.

Dejavnosti so sestavljene skladno z učnimi načrti in prilagojene starosti otrok. Jama je razsvetljena, ogled po utrjeni poti traja približno 60 minut, dejavnosti pa eno šolsko uro.

Doživite Županovo jamo tudi med počitnicami ali ob koncu tedna. Vodeni ogledi so ob 15. uri.

 

Avtorstvo fotografij:

  • S kapnikom: Marjan Trobec
  • Otroška delavnica: Damjan Viršek

Avtorica besedila: Lučka Jere

(Visited 185 times, 3 visits today)