10:43 dop REVIJA GRADIMO

V Jelovici prvi s primerom dobre prakse – dom za starejše iz lesa

Zgradbe, izdelane iz lesa in naravnih materialov, imajo, kot kažejo raziskave, pozitivne učinke na zdravje in počutje uporabnikov ter zmanjševanje stresa. V podjetju Jelovica, enem najstarejših in največjih proizvajalcev lesenih montažnih hiš, zelo dobro poznajo številne odlične karakteristike lesa, kar pričajo tudi njihove različne reference doma in v tujini, predvsem na zahtevnih trgih Nemčije, Švice, Italije in Avstrije.

V preteklih desetletjih je Jelovica z inovativnimi rešitvami kot plod več kot 76-letnih izkušenj gradnje z lesom in sodelovanja s strokovnjaki na različnih področjih postavila številne energijsko učinkovite lesene montažne vrtce in šole, ki ponujajo najmlajšim izjemno ugodno bivalno klimo. Svoje dobre prakse so v podjetju prenesli še na področje gradnje domov za starejše s postavitvijo prvega lesenega montažnega doma za starejše v Sloveniji.

 

Preplet inovativnih rešitev bivanja in gradnje 

Prvi lesen DSO v Kočevju je bil zasnovan kot sodobna stavba, kjer funkcija narekuje obliko. Snovanje stavbe je potekalo interdisciplinarno s strokovnjaki iz zelo različnih področjih. Poudarek je bil na potrebah uporabnikov, prihodnjih stanovalcev, funkcionalnosti in udobju bivanja z veliko svetlobe in stikom z naravo.

Pri gradnji so bili zelo pomembni okoljski in trajnostni vidik ter uporaba vidnega lesa, kar je bila posebna želja naročnika.

 

Konstrukcijske posebnosti za varnost, varčnost in dobro počutje

Izdelava prvega lesenega montažnega doma za ostarele je bila v Jelovici, kot povedo, med  konstrukcijsko bolj zahtevnimi objekti: »Gre za javni objekt velikih dimenzij, kjer je bilo treba zadostiti potrebam več področij hkrati, tudi potresno in požarno varnost, zahteve po energetski učinkovitosti za skoraj nič-energijske stavbe. Postavljanje objekta je potekalo tri tedne.« Uporabljen je bil izolativno izboljšan konstrukcijski sistem  Termo+ z leseno prezračevalno fasado in leseno stavbno pohištvo s troslojno zasteklitvijo Jelovica.

 

Arhitektura bivanja v domu za starejše

DSO v Kočevju je zasnovan kot samostojna enota obstoječega doma, ki ju povezuje hodnik. A že njegov zunanji videz pove, da je drugačen. Stavbo obdaja lesena fasada,  zato se odlično spoji z identiteto kraja in gozdnate okolice. Na južni strani objekta je ograjen vrt za prostočasne aktivnosti stanovalcev s sprehajalnimi potmi. Lesena terasa v središču ponuja dodaten prostor za sprostitev.

 

»Na dobro počutje starejših v domovih vplivajo funkcionalne rešitve bivanja in les kot glavni gradbeni material. Posebnost objekta je njegova visoka energijska učinkovitost.«

 

Leto izgradnje: oktober 2013 –2014

Idejna in vsebinska  zasnova: Seniorprojekt,  d. o. o. avtorji: Lidija Malerič Kamnikar, u.d.i.a., Franci Imperl, dipl. psih in Hans Peter Winter ing. arh., KDA Koln,

Umestitev v prostor in načrt arhitekture: Lidija Malerič Kamnikar, u.d.i.a.;  Ab-biro d.o.o., Ljubljana

Izvedba montažnega dela: Jelovica Hiše d.o.o.

Velikost objekta: skoraj 3.000 m2

 

(Visited 124 times, 1 visits today)
Close