3:52 pop REVIJA GRADIMO

Kako se lotiti prehoda na uporabo BIM procesa pri arhitekturnem načrtovanju?

BIM  uporabo vse bolj zahtevajo osveščeni investitorji in naprednejši projektanti. Matjaž Likeb iz podjetja PILON, kjer nudijo BIM izobraževanja in potrebno programsko opremo za arhitekte in gradbenike ter izdelujejo BIM knjižnice, opozarja na vse, kar moramo pri izbiri upoštevati, da nas bo – namesto skritih stroškov – BIM presenetil v vsej svoji uporabni vrednosti.

 

Kaj omogoča BIM programska oprema?

Uporaba BIM (Building Information Modelling) procesa pri načrtovanju omogoča izdelavo boljšega projekta z manj napak v roku in predvidenih finančnih okvirih. Ne dvomim, da so se številni, ki resno razmišljajo o prehodu, že vrgli v najbolj logičen prvi korak: preučevanje razlik med različnimi programskimi rešitvami. Pomembni so tudi programski dodatki, npr. rešitve za krajinske arhitekte, možnost izdelave lastnih parametričnih knjižnic brez programiranja ali ustvarjanje predstavitvenih animacij. Treba je biti pozoren seveda tudi na ceno, kompatibilnost in na to, ali je licenca trajna ali časovno omejena.

 

Kako hitro se lahko usposobimo za delo z BIM?

Največji vložek pri uvedbi BIM-a ni nakup potrebne programske opreme, temveč čas, ki ga nov uporabnik potrebuje za osvajanje novih kompetenc. Brez organiziranega usposabljanja je težko oziroma potrebujemo bistveno več časa, da vsa potrebna znanja hitro osvojimo. Na začetku so to osnove, kasneje pa tudi napredna, specifična znanja, ki so nujna pri večjih projektih. V podjetju PILON smo izobraževanja v času epidemije uspešno preselili na splet. V okviru akcije skupinskega nakupa potrebne programske opreme za arhitekte in gradbenike v organizaciji Zbornice za arhitekturo in prostor nudimo poleg programa tudi brezplačno osnovno izobraževanje. Osnovni tečaj običajno traja 24 ur (šestkrat po štiri ure), ker pa smo ga posneli in razdelili na dvanajst sklopov, pa lahko ta čas razpolovite. Obstaja tudi veliko specifičnih izobraževanj, ki jih kot nadgradnjo osnovnega najdete v spletni učilnici Graphisoft Learn.

 

Kako pa je s podporo in svetovanjem?

Ker uporaba BIM procesa pri načrtovanju zahteva vedno več novih kompetenc, je ključna usposobljena tehnična podpora. V podjetju PILON smo v sodelovanju s podjetjem Graphisoft (razvijalec programske opreme Archicad) pripravili možnost sklenitve vzdrževalne pogodbe ArchiPLUS, ki omogoča brezplačno tehnično podporo in svetovanje pri nas osebno ali na daljavo. To je tudi najcenejši način sledenja BIM razvoja in s tem povezane programske in sistemske opreme (operacijski sistem) kot tudi razvoja strojne opreme (hardware). Glede na tektonske premike pri razvoju procesorjev lani se bo morala zdaj temu prilagoditi tudi vsa sistemska in aplikativna programska oprema.

 

Kaj pa cena?

Strošek nakupa BIM programske opreme ni zanemarljiv in moramo biti tudi zato pozorni na različne akcijske ponudbe. Daleč najbolj ugodna možnost nakupa programske opreme Archicad je zagotovo sodelovanje v skupinskem nakupu, ki ga v podjetju PILON organiziramo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor. Akcija se zaključuje 2. marca 2021. Če razmišljate o prehodu na BIM ali nakupu Archicad, vam vsekakor priporočam, da pohitite in to naredite v okviru aktualnega skupinskega nakupa.   

(Visited 112 times, 1 visits today)
Close