4:14 pop REVIJA GRADIMO

Elea IC: »Digitalizacija bo glavni izziv naslednjega desetletja za našo panogo«

Podjetje Elea iC sodi med največje ponudnike interdisciplinarnih intelektualnih storitev v Slovenij – od projektiranja konstrukcij, predorov in nizkih gradenj, arhitekture, rekonstrukcij in inženiringa do projektnega vodenja in ekologije. Letos praznujejo 30 let, v naslednjih letih pa pričakujejo rast in digitalizacijo gradbeništva.

 

»Prihodnost na transportnem področju so železnice – omogočajo večje hitrosti potovanja, bolj omejene in nadzirane posege v naravo ter manjše izpuste škodljivih emisij v okolje,« izpostavljajo v podjetju. Njihovi strokovnjaki aktivno sodelujejo na projektih, ki širijo železniško mrežo v Sloveniji (Drugi tir Divača–Koper, železniška povezava med Mariborom in Šentiljem, med Ljubljano in Jesenicami ter tudi ljubljansko železniško vozlišče in železniška postaja Ljubljana). »Vse to so projekti, h katerim doprinašamo svoja znanja in izkušnje. V naslednjih nekaj letih tako lahko pričakujemo povečano zmogljivost slovenske železniške infrastrukture s poudarkom na potniškem prometu, ki pri nas še ni tako razvit kot v drugih evropskih državah, in dodaten transportni zagon trajnostnemu razvoju Slovenije,« povedo.

 

Letos praznujejo 30 let delovanja

Podjetje Elea je bilo ustanovljeno leta 1991 in kmalu postalo eno največjih zasebnih inženirskih in svetovalnih podjetij v Sloveniji. Danes zaposlujejo 115 strokovnjakov z raznovrstnih področij projektive. V decembru načrtujejo obeleženje svojega jubileja s strokovnim dogodkom.

 

Zavedajo se pomena trajnostnega razvoja

»Ko se ozremo okoli sebe, večinoma ne vidimo narave – vidimo delo človeških rok in posege v okolje, pri katerih so sodelovali projektanti, gradbeniki, arhitekti. Posledice neprimernih odločitev v fazi projektiranja lahko vsi občutimo še desetletja, zato je treba biti pri projektiranju še dodatno pazljiv,« slikovito opišejo pomen trajnostnega razvoja in pomembnega vpliva, ki ga ima gradbeništvo na okolje. V Elei iC menijo, da je trajnost izjemno pomembna za celotno gradbeno stroko, zato jo definirajo kot sinergijo med pozitivnimi okoljskimi, družbenimi in gospodarskimi učinki svojega dela.

 

Konkurenčnost gradijo na multidisciplinarnosti in kadrih

»V našem podjetju se prepletajo različne discipline, ki med seboj tesno sodelujejo in soustvarjajo inovativne in kakovostne projekte, načrte, poročila, analize in druge produkte na najvišji tehnični in strokovni ravni,« povedo. Multidisciplinarnost vidijo kot eno izmed svojih glavnih prednosti, saj jim omogoča, da naročnikom ponudijo inovativne in celostne rešitve. »Naš mlad, inovativen in kreativen tim strokovnjakov je prav tako ključen del našega uspeha,« še poudarjajo. Njihova prednost pa sta tudi uporaba najnovejših programskih orodij in aktivno sodelovanje pri digitalizaciji gradbene projektive.

 

Pričakujejo rast in digitalizacijo gradbeništva

Obseg dela oz. naročil se jim med pandemijo ni zmanjšal. Nasprotno: Slovenija trenutno veliko vlaga v nove projekte, predvsem v zdravstvo in infrastrukturo. V gradbeništvu tako krize ne pričakujejo: »Pričakujemo rast, in sicer vsaj za naslednjih pet do deset let. Zato pozivam mlade, naj izkoristijo to priložnost in vpišejo študij gradbeništva. Nove možnosti in priložnosti se odpirajo z novimi tehnologijami, kot je BIM, ki predstavlja prvi resen korak v smeri digitalizacije gradbeništva. Kot eno izmed vodilnih podjetij na tem področju se zavedamo, da bo digitalizacija glavni izziv naslednjega desetletja za našo panogo.«

(Visited 232 times, 2 visits today)
Close