10:55 dop OKOLJE

V soboto prva akcija pogozdovanja Krasa

Prva akcija pogozdovanja, ki je namenjena širši javnosti, bo potekala v soboto, 26. novembra 2022, ob 9. uri pri Pomniku miru na Cerju.

Z obnovo v požaru poškodovanih gozdnih površin želijo ponovno zasnovati gozd na Krasu in s tem zaščititi tla pred erozijo in degradacijo.

V julijskih požarih na Krasu je pogorelo 3700 hektarjev površin, od tega 2900 hektarjev gozda, nekaj je oljčnikov, pašnikov in travnikov. Najbolj poškodovanih je dobrih 1000 hektarjev gozdnih površin, ki jih je potrebno popolnoma obnoviti.

Pod strokovnim vodstvom Zavoda za gozdove Slovenije je predvidena sadnja sadik na dobrih 100 hektarjih, na preostalem delu pa bo potekala setev semena domačih drevesnih vrst, predvsem različnih vrst hrastov in javorjev, kraškega gabra, koprivovca in črnega bora. 

Prva akcija pogozdovanja, ki bo trajalo desetletja

V Centru obnove pogorelega Krasa, ki združuje vse tri v požaru prizadete občine: Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Komen, Turizem Miren – Kostanjevica, Zavod za gozdove Slovenije in Fundacijo Vrabček upanja, pravijo, da ne želijo izgubljati dragocenega časa, saj bo obnova gozda trajala desetletja, zato je prva akcija že to soboto.

Zaradi boljše organizacije pogozdovanja so obvezne prijave do 22. 11. 2022. Prijavni obrazec je objavljen na spletni strani www.skupajzakras.si.  Saditev sadik gozdnega drevja bo predvidoma potekala do 14. ure. 

Mnogi sicer opozarjajo, da to ni povsem pravi način, saj bi sočasno morali zasaditi tudi podrast, kar bi – in tudi hitreje – dosegli s pogozdovanjem s semenskimi kroglicami.

Preberite tudi:

(Visited 240 times, 2 visits today)
Close