Naravni rezervat Ormoške lagune med finalisti evropske nagrade Natura 2000

15 junija, 2020
Naravni rezervat Ormoške lagune med finalisti evropske nagrade Natura 2000

Med finalisti evropske nagrade Natura 2000 je tudi Naravni rezervat Ormoške lagune. “Z obnovo habitatov in razglasitvijo Ormoških lagun kot naravnega rezervata smo deležni mednarodnega priznanja – projekt obnove se je uvrstil med finaliste letošnjih Natura 2000 nagrad (Natura 2000 Award),” so sporočili z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). 

Kako je rezervat nastal?

Tovarna sladkorja Ormož (TSO) je pričela z obratovanjem leta 1979. “Odpadne vode, bogate s hranili, ki so se zbirale v bližnjih bazenih, so prav kmalu pritegnile številne vodne ptice, saj so slednji zanje pomenili optimalno prehranjevališče. V 90-ih letih sta DOPPS in TSO, katere večinski lastnik je bil nizozemski Cosun, v bazenih Ormoških lagun s skupnimi močmi opravila nekaj naravovarstvenih akcij, med katerimi velja še posebej omeniti ureditev gnezdišča za navadno čigro in rečnega galeba – postavitev prvih gnezditvenih splavov,”razlagajo na DOPPS.

V letu 2006 je bila tovarna zaradi reforme EU prisiljena zapreti svoja vrata. Kljub temu pa njeno vodstvo ni zaprlo vrat varstvu narave in najpomembnejšim prebivalcem Ormoških lagun – pticam. V letu 2010 so se odločili, da območje bazenov (60 ha) podarijo DOPPS-u, ti pa so se zavezali, da bodo vzpostavili naravni rezervat in poskrbeli za varstvo ptic v prihodnje. Na društvu so uspešno pridobili LIFE-sredstva, s katerimi so obnovili habitate, uredili nov dotok vode in začeli z uresničevanjem naravovarstvenega upravljanja območja.

Velik pomen za ptice

»Nekaj ornitologov nas je z Ormoškimi lagunami dobesedno zraslo in smo se dobro zavedali, kaj pomenijo za ptice, njihovo selitev in Slovenijo. Ko jim je grozil propad, smo vložili vse napore in postavili na kocko marsikaj, da bi jih rešili. Vem, da so to našo odločenost in iskrene namene prepoznali lastniki in tako so naše sanje lahko postale resničnost. Pot do rezervata pa je bila še dolga in vse prej kot lahka,« je povedal direktor DOPPS in vodja projekta renaturacije lagun Damijan Denac.

V Naravnem rezervatu Ormoške lagune danes med sestoji trsta, rogoza in drugih ciljnih habitatov lahko opazujemo gnezdeče kostanjevke, na selitvi pa ponovno jate močvirskih martincev. Območje je sestavni del Nature 2000 – območja »Drava« in je postalo eno najpomembnejših gnezdišč in selitvenih postajališč za vodne ptice v Sloveniji. Paša z vodnimi bivoli je hkrati ustvarila enega največjih kompleksov ekstenzivnih pašnikov v spodnji Podravski regiji.

Nagrada Natura 2000

Evropska komisija je v letošnjem letu projektu obnove habitatov v Naravnem rezervatu Ormoške lagune podelila posebno priznanje. Projekt je uvrstila med finaliste letošnjih nagrad Natura 2000 (Natura 2000 Award), z geslom Od bazenov odpadnih voda do naravnega rezervata. Ob bok jim je v kategoriji »Varstvo narave« postavila še sedem projektov iz celotne Evrope, o najboljšem projektu pa odloča glasovanje ljudi.

Za Ormoške lagune lahko glasujete TUKAJ.

»S tem projektom smo pokazali alternativo preživelim konceptom. Ohranili smo naravo in jo namenili v izobraževalne namene. Ustvarili smo delovna mesta in pomagali k prepoznavnosti občine, regije in države. Vse to je javni interes. In pri vsem tem smo plačali socialnih transferjev in davkov več, kot je vložila v projekt RS. Torej smo poleg vsega še malo napolnili proračun. Naj bo vaš glas za ta projekt tudi sporočilo, da problemov sveta danes – klimatska kriza, biodiverzitetna kriza, »nove bolezni« itd. – ne moremo reševati z enakimi načini, ki so probleme povzročili – z neskončnim izkoriščanjem narave,« še dodaja Denac iz DOPPS.

Dnevi odprtih vrat v Naravnem rezervatu Ormoške lagune

Naravni rezervat Ormoške lagune je odprt

Ormoške lagune postale naraven rezervat

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 42 times, 2 visits today)