12:19 pop OKOLJE

Končno prepoved streljanja ptic v EU s svinčenimi kroglami

Ocenjuje se, da v Evropi na leto zaradi zastrupitve s svincem umre milijon vodnih ptic.

V veljavo stopa zakonodaja, ki bo od jutri v Evropski uniji prepovedala uporabo svinčenih krogel po mokriščih.

Lovci bodo, kot je sprejela Evropska komisija, morali uporabljati nestrupeno municijo po mokriščih in 100 metrov stran od njih.

Organizacija BirdLife Europe je komentirala, da je to pomemben mejnik: “Svinec smo prepovedali že tako rekoč povsod že pred desetletji, še vedno pa je bilo dovoljeno, da z njim zastrupljamo okolje, čeprav obstaja alternativa. Evropska unija je naslovila temeljni del problema, zdaj morajo članice poskrbeti, da bo prepoved veljala v praksi.”

Po podatkih v EU na leto v okolju pristane 44.000 ton svinca, od tega 57 % od športnega streljanja, 32 % od lovstva in 11 % od ribištva.

Vodne ptice naj bi, zamenjujoč jih za hrano, zaužile svinčene krogle, s čimer pa se zastrupijo ali umrejo zaradi oslabljenosti in s tem povečane ogroženosti. Svinec nato, če jih poje predator, kroži naprej po ekosistemu.

Ob tem naravovarstveniki opozarjajo še, da je divjačina, ubita s svinčeno kroglo, lahko nevarna tudi za ljudi, ki jo zaužijejo, saj lahko škoduje možganom in živčevju, posebej ogroženi so otroci in nosečnice.

Do zdaj so to prakso streljanja že prepovedali v Angliji, na Škotskem, v Walesu, na Danskem in Nizozemskem, v delu Belgije. Nekaj držav je že imelo prepoved na območju mokrišč, med njimi ni Slovenije.


vir: guardina

(Visited 61 times, 1 visits today)
Close