Avtor vb; foto: shutterstock.com 8:03 dop OKOLJE

Evropska komisija predlaga dodatnih 10 let glifosata, pri nas poziv k prepovedi

Herbicid, s katerim zatirajo plevel, že dolgo buri duhove v EU. Ko smo že mislili, da ga bodo končno prepovedali, so spet predlagali podaljšanje dovoljenja za uporabo.

Pod komercialnim imenom RoundUp je glifosat v ZDA že dolgo prepovedan, pri nas, kot ‘boom efekt’ pa kljub številnim nasprotovanjem in proglašeni zelenosti, še kar vztraja.

Evropska komisija je nazadnje predstavila predlog, po katerem bi uporabo podaljšali za deset let, bi pa dodali nekaj omejitev uporabe.

Slovenija je v preteklosti enkrat podaljšanje podprla, nazadnje, v glasovanju pred petimi leti pa se je vzdržala glasovanja.

Države članice naj bi o novem predlogu glasovale 16. oktobra, odločitev pa naj bi sprejeli najkasneje do 15. decembra, ko se izteče dosedanje podaljšanje.

Evropa še vedno trdi, da glifosat in rak nimata nobene povezave

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je ponovno ugotovila, da ni možno potrditi povezave med uporabo glifosata in povečanim tveganjem za raka. Podobno je v analizah ugotovila tudi Evropska agencija za kemikalije. Med verjetno rakotvorne snovi ga je uvrstila mednarodna agencija za raziskave raka, a je EFSA po pregledu te uvrstitve odločila, da povezave med glifosatom in rakom najverjetneje ni.

Evropsko državljansko pobudo Stop glifosatu je sicer med tem podpisalo prek milijon ljudi.

Skupina volivcev v Sloveniji z novo pobudo za prepoved glifosata

Prepoved glifosata je možno doseči tudi na državni ravni, tudi v primeru, da ga EU še naprej odobrava.

Skupina volivcev je tako pri nas v DZ vložila predlog zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata v Sloveniji. Z njegovim sprejemom bi Slovenija postala prva članica EU, ki bi ga prepovedala.

Predlog so pripravili na gibanju Zdrava družba, z Antonom Komatom in mednarodnim društvom za varstvo okolja Alpe Adria Green. “Cilj predloga zakona je ukinitev ene pomembnih okoljskih groženj v Sloveniji s trajno prepovedjo proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata,” so zapisali.

Koliko glifosata “pojemo” in vdihnemo v Sloveniji?

V Sloveniji imamo registriranih 12 sredstev za zatiranje plevela, ki vsebujejo aktivno snov glifosat. Ta se uporabljajo v trajnih nasadih in drevesnicah, pri poljščinah pa pri koruzi in žitih pred kalitvijo ter na strniščih, travinju in pašnikih.

(Visited 133 times, 4 visits today)
Close