10:34 dop OKOLJE

Čebelarska zveza poziva slovenske odločevalce: Ne podaljšajte glifosata!

Stalni odbor za rastline, živali, hrano in krmo (ScoPAFF) 14. oktobra ni prižgal zelene luči za enoletno podaljšanje glifosata. Vendar je evropska komisija predlagala njegovo podaljšanje, zdaj pa je vprašanje, kako bodo glasovale države članice?

Glifosat je trenutno odobren v EU do 15. decembra 2022. O pozivih odločevalcem, naj v Sloveniji ne podaljšajo dovoljenja rabe glifosata, smo že poročali.

Zdaj je k temu pozvala tudi Čebelarska zveza Slovenije (ČZS).

“Učinki teh strupov se odražajo pri čebeljih družinah tako, da so take čebele bolj občutljive za bolezni, se slabše razvijajo, naberejo znatno manj medu in cvetnega prahu. Vse več je primerov tako imenovanega izginjanja čebeljih družin, katerega posledico smo pripisovali napadenosti z varojami, oz. pomanjkanju cvetnega prahu, v resnici pa gre za zastrupitev čebel z pesticidi,” so zapisali v javnem pozivu.

Tudi Slovenija je, kljub državljanski pobudi, glasovala ZA glifosat

15. decembra letos se v EU izteče petletno podaljšano dovoljenje za prodajo herbicida glifosat. EU je namreč leta 2017, kljub državljanski pobudi za prepoved glifosata, dovoljenje za rabo tega podaljšala za 5 let, pri čemer je, kot poudarja ČZS, tudi Slovenija glasovala “za”, a ob tem zavzela pomembno stališče za prepoved po pretečenem tri- do pet-letnem prilagoditvenem obdobju za kmetijstvo.

“Ker gre za snov, ki ima dokazano škodljive posledice ne le za čebele, pač pa neposredno tudi na zdravje ljudi, v Čebelarski zvezi Slovenije odločevalce, v prvi vrsti ministrico za kmetijstvo in predsednika vlade, pozivamo k spoštovanju predhodne odločitve in nasprotovanju ponovnemu podaljšanju dovoljenja za prodajo in rabo herbicida glifosat na območju EU,” pozivajo čebelarji.

(Visited 88 times, 1 visits today)
Close