Avtor vb; foto: shutterstock.com 6:44 pop OKOLJE

207 organizacij poziva EU, naj sprejme zakon za obnovo narave

Ustrezna obnova naših ekosistemov je bolj kot kdaj koli prej obvezna.

“Zakon EU o obnovi narave je ključna in edinstvena priložnost za spopadanje z dvojno biotsko raznovrstnostjo in podnebno krizo, hkrati pa ustvarja številne koristi za naše zdravje, gospodarstvo, prehransko varnost in splošno dobro počutje,” navaja 207 organizacij civilne družbe, med njimi tudi Alpe Adria Green, v skupni izjavi s pozivom vsem državam članicam, poslancem Evropskega parlamenta in Evropski komisiji, naj nujno sprejmejo močan zakon o obnovi narave.

Predlog zakona EU o obnovi narave je Evropska komisija vložila junija 2022 in vključuje pravno zavezujoče cilje obnove za različne ekosisteme po vsej EU. “Lahko spremeni igro za naravo, ljudi, podnebje in gospodarstvo, saj vsak 1 €, vložen v obnovo narave, doda med 8 in 38 € ekonomske vrednosti,” pravijo.

Nujna obnova narave

Povsod po celini je nujno potrebna obsežna obnova narave, da bi odpravili uničujočo izgubo biotske raznovrstnosti, ohranili ključne koristi, ki jih zagotavlja narava (čist zrak in voda, hrana, opraševanje pridelkov) in naredili Evropo bolj odporno na vplive podnebnih sprememb, kot so hude suše in poplave.

“Evropa si ne more več privoščiti izkoriščanja in zanemarjanja svoje narave, s tem zakonom pa lahko naredimo eno najboljših naložb – v naravo,” poudarjajo.

Poziv #ObnovimoNaravo je dostopen tule.

(Visited 73 times, 2 visits today)
Close