6:28 pop AKTUALNO

WWF poročilo: Čas se izteka – obnova narave je nujna!

Opazovane populacije prostoživečih vrst – sesalcev, dvoživk, plazilcev in rib – so v povprečju za 69 % manjše kot leta 1970, poudarja novo poročilo WWF Living Planet Report.

Poročilo kaže, da je stanje narave resno ogroženo, zato opozarja vlade, podjetja in javnost, naj nujno uvedejo spremembe, da bi zaustavili uničevanje biotske raznovrstnosti.

Drastično zmanjšanje populacije prostoživečih živali po vsem svetu

Glavni vzroki za zmanjšanje populacije prostoživečih živali po vsem svetu so degradacija in izguba habitatov, izkoriščanje, vnos invazivnih vrst, onesnaževanje, podnebne spremembe in bolezni.

V opazovanem obdobju so prav ti vzroki prispevali k 66 % izgubi prostoživečih živali v Afriki, pa tudi k skupnemu zmanjšanju za 55 % v Aziji in na Pacifiku. Populacije prostoživečih živali v Latinski Ameriki in na Karibih so se med letoma 1970 in 2018 v povprečju zmanjšale za 94 %.

Poročilo izpostavlja sladkovodne ribe

V manj kot enem človeškem življenju se je število opazovanih populacij sladkovodnih živali zmanjšalo v povprečju za 83 %, največ od vseh prostoživečih vrst. Izguba habitata in ovire na selitvenih poteh predstavljajo približno polovico vseh nevarnosti, ki grozijo opazovanim vrstam rib selivk.

Vir: Alpe Adria Green

(Visited 200 times, 1 visits today)
Close