Ljubljana izbira drevo leta – med finalisti bo odločil glas ljudstva

12 novembra, 2020
Foto: MOL (ljubljana.si)

V letošnjem letu so v Ljubljani svoje meščanke in meščane povabili, da sami predlagajo kandidate za Drevo leta 2020. Predloge, ki so jih prejeli več kot 29, so zbirali do konca avgusta. Izmed vseh prispelih predlogov je nato strokovna komisija izbrala 7 finalistov, končno odločitev pa znova predajajo v roke meščankam in meščanov, ki bodo izmed finalistov izbrali Drevo leta 2020.

Vsako drevo ima svojo edinstveno zgodbo. Enemu izmed njih lahko oddate svoj glas in tisto z največ zbranimi glasovi bo do prihodnjega praznika zagovornik vseh ostalih. Glasujete lahko za eno drevo, enkrat.

7 finalistov se predstavi

  • Ime drevesa: Bežigrajski kostanj; Lokacija drevesa: Parmova ulica – v podaljšku ceste Bežigrad

Meščan/ka ga predlaga, ker: To je mogočno drevo, ki hrani v sebi spomine dolge zgodovine tega “pozabljenega” mestnega predela (železniški muzej, nekdanja vojašnica, stavbe delovanja Radia Kričač, zgrafito na pročeljih Delavske kolonije z otroškim zavetiščem arh. Borisa Kobeta itd.). Kostanj stoji na meji med urejenim in degradiranim urbanim območjem z velikim potencialom za oblikovanje posebnega mestnega ambienta. Žal je zaradi trenutne neurejenosti in nočne neosvetljenosti tarča pogostega nekontroliranega odlaganja kosovnega odpada, kar je prava sramota za mesto in okolico. Z njegovim imenovanjem za “drevo leta 2020” bi opozorili na še en skriti zaklad mesta Ljubljane, ki neslišno omogoča njegovim prebivalcem zdravo in prijetno bivanje. Če bi opozorili nanj, ga zaščitili in uredili njegovo podnožje, bi prostor, ki se šele “prebuja” v zanimivo mestno okolje, dobil pomembno živo točko identitete in zgodovinskega spomina.

  • Ime drevesa: Pobešava bukev (lat. Fagus Sylvatica var. Pubescens); Lokacija drevesa: Na vrtu pred hišo na naslovu Vodnikova cesta 93

Meščan/ka ga predlaga, ker: Ker je bukev že tako ali tako slovenska kraljica gozda. Čudovito drevo, ki raste na Vodnikovi cesti samo potrjuje laskavi naziv. Prav tako menim, da lastnik vlaga zelo veliko časa, truda in ljubezni, da je drevo tako mogočno!

  • Ime drevesa: japonska sofora; Lokacija drevesa: Mirje 6

Meščan/ka ga predlaga, ker: Japonska sofora, ki krasi Barjansko cesto, je eno najbolj zanimivih dreves v Ljubljani. Ljubkovalno ji rečem mamut, ker oblika njene krošnje kakopak spominja na mamuta. Drevo je lepo že od daleč, a ko stopiš pod njega in se ozreš navzgor, razkrije še dodaten zaklad – pogled na zveriženo deblo in veje, ki so videti kot kompleksen klobčič in so resnično impresivne.

  • Ime drevesa: Japonska sofora; Lokacija drevesa: Park Sveta Evrope, Prešernova cesta

Meščan/ka ga predlaga, ker: Drevo je veličastno in ima zelo lepo oblikovano krošnjo. Poleti tudi cveti.

  • Ime drevesa: hrast dob; Lokacija drevesa: Vrtec Kolezija, enota Kolezija, Rezijanska ulica 22

Meščan/ka ga predlaga, ker: To drevo je ogromno, lepo in neverjetno! Njegova senca pokriva celo veliko igrišče in zato otročke iz vrtca lahko igrajo zunaj med poletjem, med popoldansko vročino in uživajo na svežem zraku. Ta hrast daje veliko kisika za vseh in on je eden od najstarejših dreves na Viču.

  • Ime drevesa: Češnja; Lokacija drevesa: Gallusovo nabrežje

Meščan/ka ga predlaga, ker: Človek je od nekdaj povezan z drevesi, ki rastejo v njegovi bližini. S tisočerimi vezmi. Očaran bodisi z njihovo starostjo, trdoživostjo, lepoto ali častitljivostjo se vedno vrača k njim. Uživa v njihovih plodovih ali se le ohladi v senci njihove krošnje. Ob njih za trenutek postane, se umiri in gre naprej. Drevesa so nemi sopotniki človekovega vsakdana. Od nekdaj. In kot taki glasniki preteklosti, nosilci kulturnega spomina in močnega simbolnega pomena. Zato jim je vredno tudi »prisluhniti« In vse to počneta naši češnja in sosednja lipa , ki bosta skozi čas postali prava zakladnica zgodbe… Obe sta prava paša za čebele in oči turistov ob njunem cvetenju. Češnjo za drevo leta 2020 predlagamo stanovalci in otroci Gallusovega nabrežja.

  • Ime drevesa: Koprivovec (Najlepše drevo v centru mesta); Lokacija drevesa: v križišču Vidovdanske in Ilirske ulice

Meščan/ka ga predlaga, ker: To drevo je res posebno, mogočno in v veselje vsakemu, ki gre mimo.

Glasujete lahko TULE

Dan skrbi za drevesa v mestu

Ljubljana z organizirano službo, ki skrbi za mestno drevje, njihovim sistematičnim spremljanjem in vzpostavljenimi pravili za ravnanje z drevjem in njihovo neposredno okolico, postaja del pobude Tree Cities of the World. S tem pomembno prispeva k mednarodnim prizadevanjem za priznanje krajev in mest, ki se zavzemajo za to, da se predvsem gozdovi in drevesa v urbanih okoljih pravilno negujejo, da se z njimi trajnostno upravlja, in da to tudi primerno proslavijo. “V ta namen smo razglasili 28. november 2019 za dan, ko obeležujemo prizadevanja občanov in sodelavcev, ki skrbijo za drevesa v mestu. Tudi letos bomo ob tej priložnosti razglasili Drevo leta, ki bo simbolično ozaveščalo o vlogi dreves v mestih in pomenu skrbi zanje,” povedo na MO Ljubljana.

 

Vir: ljubljana.si

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 127 times, 1 visits today)