12:59 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Krompir v prehrani: Je kuhan res bolj zdrav kot pomfrit?

Krompir je, lahko rečemo, ena od temeljnih sestavin slovenske kulinarike. Zakaj je tako in katere jedi iz krompirja imamo najraje ter kako zdrave so?

Krompir, kot navaja Inštitut za nutricionistiko, vsebuje 14,8 % ogljikovih hidratov, 3 % beljakovin in 0,1 % maščob. Med ogljikovimi hidrati prevladuje škrob.

Krompir je vir mineralov, kot so kalij, baker in mangan, v manjših količinah pa vsebuje tudi magnezij in železo. “Vsebuje tudi vitamin C in vitamin B6, ki imata vlogo pri delovanju imunskega sistema, skupaj pa tudi prispevata k presnovi in absorbciji železa ter nastajanju rdečih krvničk. Vsebuje 70% vode, njegova energijska vrednost pa je za približno 30% nižja v primerjavi s kruhom. 100 g krompirja ima povprečno 301 kJ (72 kcal),” še navajajo.

Še več zanimivosti o krompirju pa TULE.

Na Inštitutu so pripravili tudi grafiko, ki prikazuje različne kalorične vrednosti krompirja glede na način priprave:

Akrilamid v krompirju

Akrilamid je snov, ki jo kot neželeno najdemo predvsem v škrobnih živilih, tudi krompirjevem čipsu, ocvrtem krompirčku in pečenem krompirju. “Akrilamid potencialno lahko vpliva na razvoj raka, zato pri uživanju in pripravi hrane skušajmo upoštevati nasvete, kako se mu v čim večji meri izogniti. Pojav nastajanja akrilamida običajno spremlja t.i. rjavenje živila ob pečenju in cvrtju, zato se izogibajmo pripravi krompirja na takšen način in se raje poslužujmo kuhanja na sopari ali v vodi,” še priporočajo.

Recepti s krompirjem

Mi pa smo zbrali še nekaj okusnih receptov in nasvetov za pripravo krompirja:

(Visited 2.731 times, 3 visits today)
Close