9:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Zanimivo: Poznate teh 10 dejstev o krompirju?

Krompir je stalnica na naših jedilnikih, obožujemo ga v različnih oblikah, klasični pražen oz. tenstan krompir po receptu naših babic pa je zmaga vsakega nedeljskega kosila. Tokrat smo pobrskali po spletu in poiskali nekaj zanimivih dejstev o krompirju.

Ali ste vedeli?

  1. Krompir je večinoma iz vode – skoraj 80 %! Sicer je bogat s kalijem.
  2. Krompir je tudi prva hrana, ki so jo vzgojili v vesolju – leta 1995 so sadike peljali v vesolje z vesoljskim plovilom Columbia.
  3. Največji krompir na svetu je tehtal prek 8 kg!
  4. Največ krompirja pridelajo na Kitajskem, največ na prebivalca pa v Evropi.
  5. Prodiranje toplote v sredo krompirjevega gomolja je pri kuhanju hitrejše kot pri pečenju.
  6. Če v posodo z mešanico vode in soli v razmerju 1:10 položimo krompir, lahko preprosto ugotovimo, za kakšen način priprave je najbolj primeren: če plava, ga uporabimo za solato, če potone, pa za pečenje ali pire.
  7. Za manj odpadne hrane: pri lupljenju surovega krompirja je odpadka približno 20%, pri lupljenju kuhanega pa približno 10%.
  8. Po svetu je skoraj 4000 različnih sort krompirja.
  9. Krompir ni le bel in rumen, temveč tudi rdeč in celo moder!
  10. Krompirjevih jedi ne pogrevamo. Razen znotraj 60 minut od časa priprave.

Pa še ena zabavna:

Pregovor “Najbolj neumen kmet ima najdebelejši krompir”, ki pomeni, da za srečo, uspeh niso vselej potrebne velike umske sposobnosti, je prevod iz nemškega pregovora “Der dümmste Bauer hat die größten Kartoffeln”. Kot lahko preberemo v Slovarju slovenskih frazemov, je nemški pregovor  znan od leta 1900, frazem pa iz prve svetovne vojne: “Slednji naj bi nastal pozimi 1917/1918, ko je bil tisti, ki je razpolagal s krompirjem, v primerjavi z drugimi, ki so otepali rumeno kolerabo ali stradali, srečen in spoštovan človek.”

 

(Visited 495 times, 3 visits today)
Close